Misschien stoom je je volop klaar voor een loopdoel of start je binnenkort met een trainingsschema voor de tien kilometer, 10 miles, een halve marathon, een marathon, een trail run, een ultrarun... Lange afstanden worden steeds populairder, ook al heeft 5 km ook z'n charmes.

Wij geven je 5 goede redenen om volop te gaan voor die vijf kilometer!

1. Kortere runs zijn minder belastend voor je lichaam. Je loopt minder kans op blessures en om 'in de lappenmand' te belanden door overbelasting, waardoor je niet meer kan/mag lopen en dus cranky as hell wordt. Goed voor de gezondheid én goed voor het humeur, je slaat meteen twee vliegen in één klap!

2. Je hebt meer vrije tijd. Wie traint voor een marathon en tijdens de week een voltijdse job heeft, 'moet' zijn/haar lange duurloop doorgaans in het weekend afwerken. Als je gaat voor de vijf kilometer, heb je in het weekend extra tijd om andere leuke dingen te doen. Je kan die tijd doorbrengen met vrienden of familie, op stap gaan, gaan winkelen, gewoon relaxen... Zalig toch!?

3. Het is goedkoper. Misschien is dit geen doorslaggevende factor voor jou, maar het inschrijvingsgeld voor een marathon ligt een pak hoger dan dat van de vijf kilometer. En doorgaans is het 'prijzenpakket' of de goodie bag toch hetzelfde, dus daarvoor moet je het niet doen.

4. Je kan jezelf makkelijker verbeteren op de vijf kilometer. Wie een marathon loopt, mag al tevreden zijn als hij/zij die uitloopt. Maar als je vijf kilometer loopt, wéét je op voorhand al dat je het gaat kunnen. Je kan dan een extra tandje bijsteken en focussen op snelheid. Als je altijd je tijd wat kan verbeteren op de vijf kilometer, geeft dat een enorm gevoel van voldoening.

5. Vijf kilometer lopen is een pak minder gedoe dan lange afstanden. Je hoeft geen drinkgordel of rugzak met je mee te zeulen tijdens het lopen. Geen gels, energierepen of bananen, geen vaseline om pijnlijke tepels te verzorgen, geen blauwe/zwarte/spoorloos verdwenen teennagels na het lopen... Kortom, het leven is een stuk makkelijk als je vijf kilometer loopt!

Uiteraard houden we je niet tegen om lange afstanden te lopen, integendeel. Maar lopers die zich richten op de vijf kilometer verdienen evenveel respect, laat dat duidelijk zijn!