Omegavetzuren moeten bij iedere loper onderdeel uitmaken van het voedingspatroon - je haalt er verschillende (loop-)voordelen uit.

EPA en DHA zijn twee onverzadigde vetzuren die voornamelijk in vette vis (o.a. zalm) te vinden zijn en voor een goede gezondheid van het hart zorgen. Maar wist je ook dat die vetzuren je spieren herstellen, vet verbranden, de pijn na een training verminderen en je loopsessies zelfs makkelijker maken?

Recupereren met omega 3

Omega-3's staan bekend om hun beschermingskracht tegen hart- en vaatziekten. Dat komt doordat ze het risico op chronische ontstekingen die bloedvaten schaden en tot hartziekten leiden, verlagen. Bij lopers hebben deze vetzuren ook nog andere voordelen: als je loopt, gaan er zich namelijk microscopische scheurtjes in je spieren vormen. Tijdens het recupereren worden deze scheurtjes hersteld en wordt de spier verstevigd door hulp van omega 3-vetzuren. Wanneer je dag na dag traint zonder voldoende rust te nemen om te recuperen, herstellen de spierscheurtjes niet optimaal, wat tot blessures leidt. Rusten tijdens trainingsessies in combinatie met een eetpatroon rijk aan omega 3-vetten uit de zee garandeert een optimaal spierherstel. Dat betekent dat je door omega 3's regelmatig kan trainen en het risico op blessures verlaagt.

De anti-ontstekingsseffecten van omegavetten hebben ook nog andere voordelen voor de loper. De spierpijn die je ervaart na een training is een gevolg van het lichaam dat reageert op de eerder genoemde scheurtjes in je spieren. Omega 3's houden de zenuwen die een onstekingsreactie signaleren aan de hersenen tegen en verminderen daardoor de ontsteking en pijn die naar jouw spieren gezonden wordt. De omega 3 in visoliën zouden effectief zjin in het verminderen van pijn na een loopsessie. Omega 3 afkomstig uit de zee zijn dan weer belangrijk om spierpijnen die na een dag of twee na een training ontstaan, te voorkomen. Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat omega 3-veturen uit de zee de vetverbranding bij duurtrainingen verhoogt, wat betekent dat je meer vet verbrandt als je op een regelmatige basis traint zonder jouw lichaam te beroven van de koolhydraten die nodig zijn om je training succesvol uit te voeren.

Vergemakkelijk je training

Als laatste voordeel tonen verschillende onderzoeken ook nog aan dat omega 3-vetzuren in vis jouw trainingen makelijker maken. Dat komt doordat de anti-ontstekingskrachten van de vetten ook de bloedviscositeit verlagen. Zij verdunnen het bloed en verkleinen zo het risico op een hartaanval, en voorkomen vermoeidheid door de bloedstroom te versnellen en je spieren van zuurstof te voorzien. Ook zouden omega 3-supplementen de waargenomen inspanning van een training bij de deelnemers verminderen, waardoor de training dus minder zwaar aanvoelde.

Hoeveel EPA en DHA heb je dan juist nodig?

Gezondheidsprofessionals bevelen 250 tot 1000 milligram per dag voor de meeste mensen aan. Dat betekent dat je tweemaal per week vis zou moeten eten. Als je amper vis eet, bevelen ze aan om visoliesupplementen in te nemen. Wil je EPA en DHA liever op een plantaardige manier consumeren? Neem dan supplementen op basis van algen, chia- of lijnaad en walnoten.

Conclusie? Vet is niets om schrik van te hebben. Vermijd gewoonweg verzadigde en transvetten en doe je tegoed aan bovengenoemde voedingsbronnen. Haal er je voordeel uit en word een betere loper.