Wie dezer dagen regelmatig gaat lopen, kijkt maar beter af en toe naar boven. En dat raden we je niet alleen aan opdat je zou genieten van de helderblauwe lucht.

De lente brengt beter (loop)weer met zich mee, maar tijdens deze periode hou je als loper ook best rekening met andere factoren. Zoals buizerds. Recent werd een loper aangevallen door zo'n vogel op de Ophovenderheide in Gruitrode (Limburg). Dat gebeurt helaas elk jaar wel meermaals, maar nu is dat uitzonderlijk vroeg.

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen vertelde er in Het Nieuwsblad eerder al het volgende over: "De broedperiode van de buizerds loopt normaal gezien van april tot juli en in die tijdspanne beschermen ze instinctief hun nest. Het zijn geen agressieve dieren, ze voeren alleen schijnaanvallen uit. Meestal zijn joggers of mountainbikers het slachtoffer." Zij maken meer lawaai dan wandelaars waardoor buizerds hen als groter potentieel gevaar beschouwen.

Buizerds mogen dan wel geen agressieve dieren zijn, maar langs achteren aangevallen worden en met een paar schrammen op je hoofd huiswaarts keren, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van een looptraining. Als je weet dat er in je buurt broedplaatsen van buizerds zijn, vermijd je die de komende weken best. Regelmatig omhoog en achterom kijken, is ook een optie. Sowieso een aanrader: een petje dragen. Daarmee bescherm je je hoofd in deze periode niet alleen tegen de klauwen van de buizerd, maar ook tegen de zon.