Lopen in de regen kan best plezant zijn. Alleen worden je schoenen er verdomd vuil van. Zeker als je zo nu en dan een park opzoekt. Tijd voor wat gouden tips om ze terug proper te krijgen.

De gouden tips komen van Manuela Soccol van Runner's Lab.

1. Steek ze niet in de wasmachine

"Het is verleidelijk om het toch te doen, maar in de wasmachine kunnen de lijmverbindingen in de schoen verzwakken en de stiksels loskomen."

2. Zet ze niet bij een directe warmtebron

"Uiteraard drogen je schoenen snel op als je ze in de buurt van de verwarming zet, maar de kunststofmaterialen van je schoeisel zijn niet hittebestendig. Daardoor kunnen de tussenzolen en het bovenwerk smelten en vervormen."

3. Laat ze goed verluchten

"Zet de schoen helemaal open. Het kan ook een goed idee zijn om ze 24 uur te laten rusten."

4. Wissel van schoenen

"Als je vaak loopt, doe je er goed aan om af te wisselen tussen meerdere schoenen, zodat je elk paar genoeg rust kan geven."

5. Gebruik lauw water

"Vuile schoenen maak je het best proper met lauw water en een zacht nagelborsteltje. Zo beschadig je de naden en de stiksels niet."

Bonustip van running.be: als je schoenen kletsnat zijn, haal de inlegzolen eruit, zodat het vocht kan verdampen en er geen vuilresten achterblijven. Want als er vocht tussen de binnenzool en de schoen blijft zitten, kan er schimmel ontstaan.