Nick Van Peborgh won de AG Antwerp 10 Miles al 5 keer. Wie is er dan ook beter geschikt om tips over deze wedstrijd te geven dan hij? Niemand! Daarom gingen we bij Nick op bezoek.

Je won de AG Antwerp 10 Miles al vijf keer. Wat is je succesformule?

NICK VAN PEBORGH: "Ik train natuurlijk veel het hele jaar door, maar piek richting voorjaar en zomer. Ik varieer mijn trainingsvormen: van korte versnellingen en tempolopen, tot piste- en duurtrainingen. In de winter loopt mijn wekelijkse kilometeraantal op tot 120 kilometer. Dat aantal verhoogt zodra het beter weer wordt. Voor de 10 Miles is de trainingsstage met mijn atletiekgroep in Portugal erg belangrijk. Met een fulltimejob (Nick werkt bij netbeheerder Elia; red.) is elke training perfect afwerken niet evident. Op stage loop ik twee keer per dag, eet ik goed en neem ik voldoende rust. Idealiter valt de stage twee weken voor de 10 Miles. Dan kan ik thuis nog even doortrainen en heb ik een volle week om te taperen."

Welke tactiek volg je op de wedstrijddag?

"Die is simpel: ik ga gewoon voluit van bij de start. Mijn trainingsmaten weten dat ik iedereen kapot kan lopen. (lacht) Meestal inclusief mezelf. Maar ik ben vaak ook de eerste die weer rechtstaat. Ik recupereer enorm snel tijdens de race waardoor ik het tempo van bij de start hoog kan houden. Ik ben niet de snelste in de sprint, dus ik probeer de koers zo hard mogelijk te maken en de anderen al tijdens de race uit te putten."

 

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het maartnummer, nu in de winkel!