Wat moet je doen om een marathon in minder dan 2u10? te lopen? Koen Naert weet het. De vriendelijke Europese kampioen uit Oostkamp gunt ons een blik op zijn aanpak. "Kijk niet te vaak op je horloge."

Na zijn Europese titel op de marathon werd Koen Naert de lieveling van Vlaanderen. Kranten en magazines schreven over zijn verleden als verpleger in het brandwondencentrum. En hoe de loper doorzette, hoewel hij zijn topsportcontract verloor. Koen charmeerde iedereen met zijn openheid en bescheidenheid, die hem niet in de weg liepen toen hij met lef en branie naar het Europese goud liep. Hij vestigde in Berlijn een persoonlijk record: 2u09'51'', dat is 3'04''/km of 19,56 km/u. De manier waarop deze topatleet zich voorbereidt, verbaast veel amateurlopers. Omdat die voorbereiding soms ├ęcht spectaculair is: 900 kilometer in vier weken. Of omdat ze soms ├ęcht eenvoudig is: intervals van niet meer dan 8 x 1000 meter en geen krachttraining. Bovendien is het al drie jaar geleden dat hij nog een lactaattest deed. Koen vertelt er heel open over.

Wat doet het met een mens om plots de lieveling van het land te zijn? Marc Degryse begon zelfs in het voetbalprogramma Extra Time over jou.
KOEN NAERT: "Ik schrok er zelf van toen ik het panel van Extra Time opeens over mij hoorde praten. Chic, toch? En Degryse kent er duidelijk iets van. De eerste weken claxonneerden mensen ook constant naar me op de autosnelweg. De gemeente huldigde me, de kinderen van de lagere school in mijn straat deden dat ook. Die appreciatie is heel leuk, maar het wordt nu toch wel erg druk. Ik kijk er al opnieuw naar uit om mijn afspraken op basis van mijn trainingen te plannen, in plaats van andersom. Ik hang ook constant aan de telefoon en de stroom mails is eindeloos. (lacht) Nu moet ik na een halve dag mijn gsm opladen, terwijl dat vroeger pas na een volledige dag moest."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het novembernummer, nu in de winkel!