Veel mensen vinden het voorjaar een geweldig loopseizoen dankzij de langere dagen en hogere temperaturen. Die vlieger gaat niet op voor lopers met hooikoorts, want zij krijgen tegenwoordig vaker te maken met een lopende neus en tranende ogen. Eline Boelen, allergieverpleegkundige bij het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen, weet hoe je deze ongemakken voorkomt.

Patiƫnten die allergisch zijn voor gras en/of bomen, hebben het moeilijker om in deze periode zorgeloos te lopen. Eline Boelen: "Omdat je de pollen inademt, zwellen je neusslijmvliezen. Daardoor kan je minder goed ademen. Wie vaak loopt in een omgeving met veel gras- en boompollen, verergert dit proces." Veel voorkomende klachten van hooikoorts zijn een lopende of verstopte neus, jeuk, tranende of jeukende ogen, niesbuien, vermoeidheid en een slechte nachtrust. Die ambetanteriken krijgen minder kansen om je looptraining te vergallen als je de do's en don'ts van Eline in het achterhoofd houdt.

Do! Hou rekening met het weer

"Loop bij regenweer of koude(re) temperaturen. Tijdens of na een regenbui is de lucht bijna pollenvrij. Een extra voordeel is dat er op zo'n moment meer zuurstof in de lucht hangt, waardoor je beter ademt. De vroege morgen is ook een goed moment om je loopschoenen aan te trekken. Op websites zoals Pollennieuws.be bekijk je de pollenverwachting en zie je of het een goed idee is om naar buiten te gaan."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het meinummer, nu in de winkel!