Jan Van Looveren liep vorig jaar in New York zijn eerste marathon en verloor tijdens de voorbereiding 21 kilogram. Die transformatie wakkerde zijn loophonger aan, want de 49-jarige acteur wil ook graag de marathons van Boston, Berlijn, Chicago en Londen lopen.

Ooit zei Jan Van Looveren op alles 'ja' in het tv-programma Ja Jan. Dat avontuur conditioneerde hem blijkbaar lichtjes, want 'ja' antwoordde hij ook toen een vriend hem begin 2017 uitdaagde om een marathon te lopen. "Het begon als een grap", lacht Jan. "En ik was goed zat toen ik het zei. Maar ik hou altijd woord. Zat of niet, gezegd is gezegd."

Jan koos voor de marathon van New York en liep die voor de Cliniclowns: "Ik had tien maanden om mij voor te bereiden. Michael Free, een goede vriend én een ultraloper, werd mijn coach. We begonnen met rondjes te lopen in het Nachtegalenpark. Het begin was zwaar, maar ik was heel gemotiveerd. Michael stak veel tijd in mij en ik wilde hem niet teleurstellen."

Het begon als een grap, maar je ging wel meteen met een coach aan de slag. De aanpak was dus niet alleen maar grappig?
"Ik vond een coach belangrijk. Veel mensen beginnen er zomaar aan, blesseren zich, hervatten en vallen opnieuw uit. Dat wilde ik vermijden. Ik ben ervan overtuigd dat lopen iets voor iedereen is. Ik ben daarvan het levende bewijs. Als je goed opbouwt, wordt het leuk. Ik liep daarnet van thuis naar hier: zeven zalige kilometers met tien à elf kilometer per uur. Niet te snel, maar wel goed zweten. Heerlijk."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het meinummer, nu in de winkel!