Een driesterrenrestaurant leiden, de wereld rondreizen, vier kinderen grootbrengen, je huis verbouwen en dan nog een marathon lopen. Kan dat? Ja! Het levende bewijs is Gert De Mangeleer, chef van Hertog Jan.

Voor wie het niveau van Hertog Jan moeilijk kan inschatten ... Onlangs kregen twee Belgische restaurants drie Michelinsterren: Hof van Cleve van Peter Goossens en Hertog Jan van Gert De Mangeleer (40). De top van de top, dus. De chef omschrijft het zelf als 'twee keer per dag Champions League spelen'. Maar er is nog iets bijzonders aan De Mangeleer. Toen hij in 2014 in Madrid de titel van beste Europese chef wegkaapte, ging hij lopen. Letterlijk. Journalisten die hem belden, kregen een reactie van de chef, terwijl hij jogde. En in oktober vorig jaar liep hij zijn eerste marathon: de Great Bruges Marathon.

Gert: "Dat was een zalige ervaring. Ik raakte loopverslaafd. Tijdens de trainingen genoot ik van die lange duurlopen. Ook aan de marathon zelf beleefde ik veel plezier. Ik startte rustig, en kon permanent versnellen. Iedereen had me gewaarschuwd voor de man met de hamer na 33 kilometer, maar die kwam niet! Na 36 kilometer stonden mijn vrouw en vier kindjes me aan te moedigen. Dat was het mooiste moment. Daar vond ik mijn tweede adem. Dat moment werkte zelfs beter dan een gelletje! De laatste kilometers liep ik 14 km per uur, sneller dan ik ooit dacht te kunnen lopen."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het januarinummer, nu in de winkel!