Lieven Maesschalck is niet alleen 's lands bekendste fysiotherapeut. Hij praat en denkt ook snel. Nochtans is hij een rustige loper. Wij hadden met de Oost-Vlaming een gesprek over horrorblessures, (gemakkelijk) vermijdbare loopletsels, nuttige apps, en ... hersenfuncties.

In de schaduw van het MAS in Antwerpen bevindt zich Move to Cure, de praktijk van fysiotherapeut Lieven Maesschalck. Het is er druk en iedereen werkt onder begeleiding van therapeuten hard aan zijn revalidatie. Onder hen profsporters zoals Anderlecht-voetballers Andy Najar en Frank Boeckx, maar ook 'gewone' mensen.

Maesschalck verschijnt goedgemutst in looptenue en legt het verschil uit: "Met topsporters is het gemakkelijk werken, want zij kennen hun lichaam - dat al sterk ontwikkeld is - heel goed. (lacht) Bij wijze van spreken kan zelfs mijn moeder hen begeleiden. Topsporters zijn fast learners die je tot de limiet kan pushen en met wie je op korte tijd veel kan bereiken. De grootste moeilijkheid bij hen is de druk van buitenaf. De atleet zelf wil er uiteraard zo snel mogelijk weer staan, maar ook zijn omgeving wil dat. Op die druk kick ik eerlijk gezegd wel. Particuliere klanten zijn helemaal anders. Zij kennen hun lichaam veel minder goed en hebben meer nood aan uitleg en correctie. Bovendien hebben zij minder tijd, waardoor ik uiterst efficiënt moet werken en ook thuisprogramma's moet bedenken. Het is goed dat de aanpak telkens verschilt, want dat levert telkens nieuwe inzichten op."

Heb je zelf al eens een blessure opgelopen?
LIEVEN MAESSCHALCK: "Nooit! Zelfs geen eenvoudige verrekking!" Nu wil iedereen natuurlijk weten hoe dat komt. "Bij lopen is het cardiovasculaire (hart en bloedvaten; red.) belangrijk, maar wat je spieren en gewrichten aankunnen, is primordiaal. Dat laatste vergeten veel mensen. Onderschat niet welke enorme belasting lopen is voor bijvoorbeeld je knieën. Daarbij komt dat mensen vaak te vlug, te veel willen. Zo lok je natuurlijk gemakkelijk blessures uit."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het septembernummer, nu in de winkel!