Koudetherapie is hot. Ook in ons land krijgt de cryohype voet aan de grond. Dat hoeft niet te verbazen, want al wat je leest over cryotherapie belooft duizelingwekkende resultaten. Vooral een sneller herstel. Onze man nam de proef op de som.

Bokser Floyd Mayweather doet het. Olympisch kampioen op de 5000 en de 10.000 meter Mo Farah doet het. Zelfs Lindsay Lohan liet er zich al op betrappen: cryotherapie. Op blogs en sociale media flirten artiesten en atleten al langer met barbaarse temperaturen van -170°C of nog kouder. Waarom? Wat lukraak googelen leert me dat de heilzame effecten van vrieskou oneindig lijken. Een trip naar de koudecabine stilt de pijn, vermindert zwellingen en remt ontstekingen. Het heeft een positief effect op je cardiovasculair systeem, je imuunsysteem en je ademhalingsfuncties. Het is een natuurlijk antidepressivum, ondersteunt botvorming en doet je huid stralen. Overtuigde cryotherapisten hadden minder last van jetlags, stress en ? hun libido schoot de hoogte in. Cryotherapie lijkt wel een wondermiddel!

Twee tot vier minuten stel je je volledige lichaam bloot aan extreme koude (tot -180°C) in een cabine die met stikstof gekoeld wordt. Dat is hetzelfde stofje dat je huisarts gebruikt om een wrat weg te 'branden'. Door de extreme koude krijgt je lichaam een thermische shock met heilzame effecten. Omdat je lichaam zijn temperatuur van 37°C wil behouden, trekken de bloedvaten aan het lichaamsoppervlak samen. Dat drijft vocht af, weert ontstekingen en stilt de pijn.

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het zomernummer, nu in de winkel!