Lopen onder een zomers zonnetje is heerlijk, behalve als je onvoldoende drinkt. Dat leidt niet alleen tot prestatieverlies, maar ook tot een onaangenaam gevoel. Tijd voor een basiscursus lopen en drinken tijdens de loopzomer.

Goed drinken is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, ook voor je loopprestaties, want de impact van vochttekort op je tijden kan vrij groot zijn. In normale weersomstandigheden vangt het lichaam een vochttekort tot 2% van het lichaamsgewicht vrij gemakkelijk op, maar zodra je die drempel overschrijdt, stijgt het prestatieverlies heel snel en neemt je duurvermogen af. En hoe warmer het is, hoe sneller je die waarde bereikt.

Evelyne Coppens, sportvoedingsdeskundige bij Energy Lab, geeft een voorbeeld: "Voor een persoon van 70 kilogram geeft een vochtverlies van 1,4 liter (2% van het lichaamsgewicht; red.) aanleiding tot een daling van het aerobe vermogen (uithoudingsvermogen; red.) met 10%. De impact op het anaerobe vermogen (voor intensievere inspanningen) is zelfs nog groter. Bij een tekort van 3 tot 5% krijg je een duidelijke afname van het duurvermogen en treedt er ook krachtverlies op."

Maar het kan volgens Evelyne nog erger: "Loopt het tekort hoger op, dan spreken we van een verregaande uitdroging met symptomen als krampen en uitdroging. Bovendien kunnen er dan verschijnselen van oververhitting opduiken. Zweten is een manier van het lichaam om warmte af te voeren, maar bij vochttekort blokkeert dat mechanisme. Dat kan zelfs levensgevaarlijk zijn, want het lichaam raakt dan zijn warmte niet meer kwijt."

Lees het volledige artikel

nu onmiddellijk digitaal op Blendle. Klik hier, meld je aan en lees! Of in het zomernummer, nu in de winkel!