De Kenyaan Stephen Loruo heeft de ING Brussels Marathon gewonnen. De 25-jarige atleet legde de 42km195 af in 2u11.36, een parcoursrecord. Beste Belg was eens temeer Rik Ceulemans die uit een geslagen positie terugkwam en uiteindelijk als derde finishte.

Ruim 1.250 marathonlopers namen zondag onder de bogen van het Jubelpark de start voor een tocht van 42 km langs de mooiste plekjes van de hoofdstad en omgeving. Onder de voortreffelijke leiding van Jesse Stroobants, de haas met dienst, scheidde zich onmiddellijk een groep van zeven man af: Ceulemans, de Tanzaniaan Deodatus en de Kenyanen Loruo, Kipkosgei, Cheboswory, Kibet en Kiptoo, kort gevolgd door Vladimir Tonchinsky en Gino Van Geyte.

Rik Ceulemans vond het aanvangstempo te hoog en liet zich wijselijk terugzakken. De Zonhovenaar, die in mei nog de 20 km door Brussel had gewonnen en wist hoe zwaar het parcours was, verkoos op eigen tempo te lopen. Een wijze beslissing naar later bleek, want toen Stroobants na een uur de strijd staakte, bleken vooraan ook al Choge, Gisemba en Njagi uit de kopgroep weggevallen en hadden Deodatus en Kipkosgei opgegeven.

Kort daarop moesten ook Kiptoo en Cheboswory de rol lossen. Het was toen dat Rik Ceulemans het moment gekomen achtte om de achtervolging in te zetten. Op de Tervurenlaan liep hij één voor één al zijn concurrenten in: Choge eerst, vervolgens Gisemba en Njagi. Alleen de eerste twee bleven buiten schot.

Op de laatste helling had Loruo een versnelling geplaatst die Kiptoo niet kon beantwoorden. Loruo, die dit jaar reeds de marathon van Xiamen in China op zijn naam had gezet, won nu ook afgetekend de ING marathon van Brussel in een, gezien de moeilijkheidsgraad van de omloop, voortreffelijke tijd: 2u11.26.

Kiptoo volgde op bijna 4 minuten, Ceulemans op ruim 5 minuten. Tweede Belg was Gino Van Geyte. Hij werd negende in 2u20.47. De eerste vrouw was de Kenyaanse Irene Mogaka die de afstand aflegde in 2u42.53.

FAYS EN DE VOS

Op de halve marathon ging de zege naar Guy Fays. De Waalse hardloper, die daags voordien nog derde was geworden op het BK halve marathon in Geraardsbergen, wist zich in de laatste kilometer los te werken van Frederik Colpaert en won in 1u07.16. Behrane Gebremeskel werd derde. Eerste vrouw hier was Cathérine Lallemand in 1u18.53.

De mini-marathon, die meetelt voor het klassement van de Partena Run Classics, was zoals verwacht voor Nathalie De Vos. Onze beste afstandsloopster bleek ook op de 4km800 alleen te kloppen door twee mannelijke lopers die zich tot de laatste meters comfortabel in haar spoor hadden genesteld.

ING Marathon
1. Stephen Loruo (Ken) de 42km195 in 2u11.26
2. Vincent Kiptoo (Ken) 2u15.18
3. Rik Ceulemans 2u17.52
4. Samson Cheboswory (Ken) 2u17.52
5. Obed Gisemba 2u18.18
...
9. Gino Van Geyte 2u20.47
11. Koen Neven 2u23.56
12. Oleg Othmakov 2u26.03

ING Halve marathon mannen
1. Guy Fays de 21 km in 1u07.16
2. Frederik Colpaert 1u07.23
3. Behrane Gebremeskel 1u09.32
4. Jerome Claeys 1u12.19
5. Ronny Ligneel 1u13.03

Halve marathon vrouwen
1. Catherine Lallemand 1u18.53
2. Rebecca Gallagher (USA) 1u26.39
3. Maria Luisa Ubierna (Sp) 1u28.36
 
ING Mini-marathon mannen
1. Jean-Charles Byl, de 4km800 in 15.09
2. Louis McDonagh (Fra) 15.11
3. Arnaud Van Vracem 16.23

Mini-marathon vrouwen
1. Nathalie De Vos, 15.16;
2. Kim Offergeld 16.27
3. Griet Terryn 16.49

Klik hier voor alle uitslagen 

Stephen Loruo: mooiste marathon
Winnaar Stephen Loruo glunderde: "deze overwinning doet me zeker evenveel plezier als mijn zege eerder dit jaar in Xiamen, China. Dit parcours is zoveel mooier en zwaarder. Ik ben echt blij met mijn tijd. Op een vlakke omloop ben een tijd van 2u07 waard. Mijn grote doel is de marathon van Boston, volgend jaar en wie weet een selectie voor de Spelen van Peking. Voor de trials van de Spelen van Athene werd ik nipt vierde. Misschien lukt het me ditmaal."

Rik Ceulemans: goed gedoseerd
Rik Ceulemans was andermaal de beste Belg. De Zonhovenaar deelde zijn koers perfect in en raapte in de laatste zeven kilometers een voor een de voor hem lopende concurrenten op. Alleen Kiptoo en Loruo bleken niet meer in te halen. "Ik ben heel tevreden over de manier waarop ik gelopen heb. Ik ken het parcours natuurlijk op mijn duimpje en op de hellingen kon ik een deel van mijn opgelopen achtertstand goedmaken."

Gino Van Geyte: op ervaring
Gino Van Geyte kwam kapot over de meet. "Het was vreselijk zwaar. Reeds van in het begin voelde ik dat ik geen goede benen had, dus moest ik dubbel voorzichtig zijn. Ik heb me niet geforceerd en volledig op ervaring gelopen. Die kwam me goed van pas. Als nieuweling had ik allicht opgegeven."

Guy Fays: niet te snel
Ook Guy Fays straalde. Een eerste plaats op de goed bezette halve marathon, het is een prestatie. Zeker als men weet dat Fays zaterdag nog deelnam aan het BK halve marathon in Geraardsbergen en derde werd. "Ik heb me daar niet geforceerd. Ik wist dat er daags nadien nog een zware opdracht volgde. Hier ben ik wel voluit gegaan. Gelukkig lag het aanvangstempo niet te hoog. Met Frederik Colpaert ging ik de laatste kilometer in. Daar heb ik een versnelling geplaatst."