INGFranÁais  |  English  
U bezoekt momenteel editie 2006.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Materiaal
Het ondergoed
Magische kousen
Kleding & kleur
De juiste zolen kiezen
Loopschoenen
De sokken
Kledij kan ademen
De hartslagmeter
Kleding en kleur
De Ourthe, die langs de halve marathon van Luik loopt, zal de deelnemers beslist een welkome verkoeling bezorgen. Toch zal dat niet volstaan om de warmte af te voeren die, zoals bekend, 75 ŗ 80% vertegenwoordigt van de energieproductie bij een inspanning. Ons organisme weet met al die calorieŽn geen weg. Er treden dan diverse mechanismen in werking om te vermijden dat de lichaamstemperatuur gevaarlijk gaat stijgen. We zeiden al dat veel drinken bijvoorbeeld belangrijk is om doeltreffend te blijven transpireren. Hier volgen enkele tips in verband met kleding.

Convectie
Bij een zware inspanning zoals een marathon, kan de hoeveelheid bloed onder de huid wel 20 keer hoger liggen dan in normale omstandigheden. Bij contact met de buitenlucht koelt het bloed af en vloeit daarna terug naar de oververhitte diepten van het organisme. Dit transferverschijnsel heet convectie. Hoe kouder de lucht en hoe meer wind, hoe doeltreffender het werkt. Om dit fysisch principe niet te belemmeren is het nodig de juiste kleding te dragen:

- Vermijd te dikke of nauwsluitende kleren, die de warmteoverdracht in de weg staan.
- Draag ruim zittende kleding, die bepaalde delen van het lichaam, zoals benen en armen, onbedekt laat.

Straling
Bij dit verschijnsel wordt warmte overgebracht van een object naar een ander object dat er niet mee in contact staat. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je hand bij een vlam houdt. Je voelt de warmte voor je je verbrandt. Op veel grotere schaal heeft er ook tussen de zon en de aarde een astronomisch stralingsverschijnsel plaats. We merken dat de energieoverdracht natuurlijk afhangt van de kracht en de afstand van de bron, maar ook van de ontvangende oppervlakte. Zo speelt de kleur een belangrijke rol. Wit weerkaatst het licht en zorgt ervoor dat je de extra warmte van de zonnestralen niet absorbeert. Het lichaam heeft heus al genoeg aan het elimineren van de inspanningswarmte.

Praktische tips
Bij warm weer:

- Trekt u best witte kleren aan, die de zonnestralen beter weerkaatsen dan donkere.
- Draagt u ruime kleren, die armen en benen vrij laten.

Lopen met ontbloot bovenlijf ?
Nog afgezien van een eventuele zonnesteek, is lopen met ontbloot bovenlijf geen goed idee. De huid, ongeacht de pigmentatie, reageert als een "zwart lichaam". Dat wil zeggen dat ze alle infraroodstraling absorbeert zonder ze te weerkaatsen.


© 2006 ING BELGIUM. All rights reserved.  ING.be  Contacteer ons  Legal  Running.be
              ING Running Tour, postbus 73, 3980 Tessenderlo, fax 011/45.99.10