INGFranšais  |  English  
U bezoekt momenteel editie 2005.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Homepagina
Organisatie
Wedstrijden
Tips & Training
Voeding
Training
Materiaal
Gezondheid
Links
ING Running Tour
Voeding

Koud of warm drinken?
De mirakels van ginseng
Darmproblemen
Een bakje troost vˇˇr de inspanning
Sportdranken
De laatste maaltijd
Uitdroging
De recuperatie
Koud of warm drinken?

Oktober is de ideale periode om een wedstrijd zoals de marathon aan te vatten. De grote warmte heeft meestal plaats geruimd voor koelere temperaturen. Dat neemt niet weg dat regen en koude de pret kunnen bederven. Waar het om gaat is te weten of dit een invloed heeft op de manier waarop wij vocht opnemen. Moeten we koud of warm drinken?

Mechanismen van de thermoregulatie

De logica zou willen dat we warme dranken nemen als het koud is en koude van zodra de temperatuur stijgt. Wees echter op uw hoede voor deze manier van redeneren. De besturingscentra in onze hersenen brengen inderdaad een reeks compenserende reacties op gang, die erop gericht zijn het oorspronkelijke evenwicht te herstellen. Een oververhit organisme dat een ijskoud drankje neemt, zal reageren met een verhoogde warmteproductie. En omgekeerd als het koud is.

Voordelen en nadelen:

Warme en koude dranken hebben beide voor- en nadelen.
- Warme dranken zijn aan te bevelen tijdens de rust, beschut tegen de koude.
- Ze moeten vermeden worden vˇˇr de inspanning, vooral bij het hardlopen, want ze vertragen de spijsvertering door langer in de maag te blijven.
- Koude dranken verdoezelen de zoete smaak. Maar een te geconcentreerd product verscherpt het dorstgevoel en een te hoge concentratie aan koolhydraten kan de spijsvertering vertragen.
- Ze werken het ontstaan van buikkrampen en soms van diarree in de hand, wat niet meteen bevorderlijk is voor de inspanning.

Tips

Teneinde een goede hydratie te verzekeren en toch de risicoĺs van indigestie en misselijkheid te vermijden, moeten een paar elementaire hydrateringsregels in acht genomen worden:
- Drink tijdens de oefening koud, maar niet ijskoud (10 Ó 12░ C) en drink vaak (elke 20 Ó 30 minuten), zelfs indien je matig zweet.
- Drink aan tafel weinig vloeistof en op kamertemperatuur, eventueel gevolgd door een warmere drank aan het einde van de maaltijd of bij het ontbijt (om de werking van de spijsvertering te bevorderen).
- Buiten de maaltijden: drink buiten alleen warme dranken indien je goed beschut bent. Wacht anders tot je op een warme plek bent.

En alcohol?

In tegenstelling tot wat het volksgeloof wil, warmt het drinken van alcohol niet op. Integendeel. Het bevordert niet alleen de afkoeling, maar meer nog, na een kort euforisch moment bevordert het de plotselinge uitputting en de hypoglycemie. Absoluut te mijden dus, bij elke inspanning!

© 2004 ING BELGIUM. All rights reserved.  ING.be  Contacteer Ons  Legal  Running.be