X

Omloop van Vlaanderen 10/03/2018

Foto's Fotoservice

3000 deelnemers genieten van de Omloop van Vlaanderen

Met de Omloop van Vlaanderen stond de tweede manche van de Proximus Cycling Challenge op de fietskalender. Maar liefst 3000 sportievelingen kwamen in de schaduw van de Ghelamco Arena aan de start van deze prachtige tocht.

Heel wat daginschrijvingen in Gent en daar het voormiddagzonnetje uiteraard heel wat mee te maken. De lange afstand van 149 km was met 1200 deelnemers veruit de populairste. Met maar liefst 12 hellingen, 7 kasseistroken en bijna 1500 hoogtemeters bewezen jullie al vroeg in het seizoen in prima vorm te zijn!

De volgende afspraak van de Proximus Cycling Challenge is de Peter Van Petegem Classic op zondag 15 april.

Lees meer

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Omloop van Vlaanderen! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Hieronder kan je na de tocht je persoonlijke foto's opzoeken!

Parcours

Met keuze uit drie afstanden komt elke wielertoerist aan zijn trekken tijdens de Omloop Van Vlaanderen. Beschik je over de juiste benen? Staan de kuiten en dijen al strak? Kies dan voor de 149 km en overwin maar liefst 12 hellingen, 7 kasseistroken en bijna 1500 hoogtemeters. Hou je het liever iets rustiger, dan is er de 113 km met 8 hellingen, 7 kasseistroken en ong. 1000 hoogtemeters. Voor wie het wielerseizoen nog maar pas begonnen is, hebben we een kleinere lus uitgestippeld van 83 km met 4 hellingen, 3 kasseistroken en iets meer dan 500 hoogtemeters. De speerpunten tijdens deze rit naar de Vlaamse Ardennen zijn niet allemaal even bekend, maar daarom zeker niet minder mooi of uitdagend. Ontdek ze hieronder!

De GPX files van het parcours zullen een week voor het event online staan.

Er is keuze uit drie afstanden:

 • 83 km (504 hoogtemeters)
 • 113 km (975 hoogtemeters)
 • 149 km (1447 hoogtemeters)

Parcours in detail

Parcoursoverzicht

Parcours Kerkgate

1 Abeelstraat en Jagerij

De oplopende kasseien van de Jagerij, met daarvoor juist de steile Abeelstraat zorgen voor een eerste speldenprik tijdens de Omloop Van Vlaanderen. Ideaal om de benen op te warmen!

Meer info

Parcours Taaienberg

2 Taaienberg

Na enkele minder bekende hellingen en kasseistroken trekken we naar een klepper van formaat. Drum je net zoals het peloton voor het gootje of ga je de uitdaging aan op de kasseien? Voor elk wat wils op deze steile reus met een maximaal stijgingspercentage tot 16%. Leg dus niet vanaf de eerste meters al je kaarten op tafel want menig wielertoerist heeft zich al verslikt in deze 890meter lange kuitenbijter!

Meer info

Parcours Berendries

3 Berendries

De Berendries is geen kasseihelling, maar daarom niet minder zwaar. De favoriete helling van Greg Van Avermaet zal je voor een zoveelste keer tijdens de Omloop Van Vlaanderen op de adem doen trappen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2% en een uitschieter tot 12% begin je best behoedzaam aan de voet want ook hier wegen de laatste loodjes het zwaarst!

Meer info

Parcours Paddestraat

4 Paddestraat

Wie kasseien in Vlaanderen zegt, zegt de Paddestraat. Aan de 2.3km lange strook, bezaaid met de Zottegemse kinderkopjes uit de Ronde van Vlaanderen, komt ogenschijnlijk geen einde. Dit is de start van een loodzwaar drieluik want meteen daarna zijn ook de Lippenhovestraat en de Lange Munte aan de beurt. Gelukkig krijg je tussendoor nog snel de kans om bij te tanken op de laatste bevoorrading van de dag. Een extra minuutje rust en een kleine energieboost zijn hier zeker geen overbodige luxe.

Parcours Lange Munte

5 Lange Munte

Op weg naar de laatste rechte lijn richting Ghelamco Arena ligt nog één hindernis met naam en faam, de Lange Munte. Meerdere profrenners hebben zich al verkeken op deze 2,6 km lange kasseistrook. Staat de wind schuin op de neus, dan zal ook jij elke spiervezel in je benen voelen branden.

Meer info

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Cycling Vlaanderen

Kloppend hart van het wielrennen

Fietsen over een typisch Vlaams parcours: bochtig, hoog en laag, onder en boven. Dat is waar Cycling Vlaanderen voor staat! Ontdek samen met ons de oneindige rijkheid van het fietsen en deel jouw passie met duizenden andere wielerfanaten! Sluit je aan en laat je verrassen door de vele voordelen die je ontvangt als lid!

Klik hier en word nu lid!

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Peloton
Ottergemsesteenweg Zuid 808
9000 Gent
België
Peloton