Sport.be

Wintersporten

Swings moet meer geprikkeld worden

14.01.2014 | Kersten Steurbaut

Belga

Bart Swings is dinsdag naar Inzell vertrokken om er de komende weken de laatste hand aan de voorbereiding op de Olympische Winterspelen te leggen. De Belgische schaatshoop voor Sochi zal er een testwedstrijd rijden om een nauwkeurigere indicatie te krijgen over de olympische mogelijkheden.

Het EK in Hamar is met de vierde plaats in het eindklassement en twee bronzen medailles op de 5000 en 10.000 meter gunstig verlopen. Toch zijn er kleine problemen voor Bart Swings. Het kwaliteitsverschil tussen Swings en zijn trainingspartners is te groot om de kopman werkelijk te prikkelen.

Zeker nu Swings ook Ferre Spruyt moet missen op het ijs. De tweede Belgische schaatser ondergaat vrijdag een operatie aan zijn linkerenkel en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Nu moet Swings het stellen met het gezelschap van de Fransman Ewen Fernandez en zijn broer Maarten.

De trainingsuren in de aanloop naar de Winterspelen in Sochi zullen op het ijs moeten worden gemaakt. In vergelijking met anderen heeft hij nog maar weinig ijsuren gemaakt. Minder dan vier weken voor aanvang van de Spelen is het onmogelijk bij andere ploegen aan te kloppen om een rondje mee te mogen schaatsen.

TESTWEDSTRIJD

Maar juist om de gewenste 'tempohardheid' op te doen heeft Swings snelle jongens in zijn omgeving nodig. Zelf zei hij dat het hem op de 1500m in Hamar een beetje aan de noodzakelijke agressiviteit ontbrak. De suggestie om voor de gelegenheid een snelle man in te huren, wijst coach en manager Bart Veldkamp lachend van de hand. "Als we bakken met geld hadden, misschien ... Maar nu gaat het ook prima voor dit jaar."

Een testwedstrijd in Inzell (25 en 26 januari ) moet alvast een nauwkeurigere indicatie geven over de olympische mogelijkheden van Swings. "In 2014 top vijf", heeft Swings heel lang gezegd. "Vier jaar later mik ik pas op de medailles". Nu zegt hij nog steeds vooral op de 1500m te mikken. "Je kunt in de medailles schaatsen, je kunt ook buiten de top-tien vallen."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer