Sport.be

Veldrijden

Denise Betsema triomfeert voor de vijftiende keer

24.02.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Denise Betsema (Marlux-Bingoal) heeft zondag de Sluitingsprijs in Oostmalle gewonnen. De 26-jarige Nederlandse rondde een solo af die ze net over halfcross opzette. Annemarie Worst en Loes Sels mochten sprinten voor de tweede plaats en daarin haalde de Nederlandse het van Sels. Voor Denise Betsema was het haar 15e zege van het seizoen.

Betsema trok als eerste het zand in, gevolgd door haar landgenote Inge van der Heijden en Loes Sels. Sanne Cant, afgelopen week ziek waardoor ze zaterdag nog verstek moest geven voor de cross in Leuven, miste haar start en bolde als tiende rond. De wereldkampioene zou nooit een rol van betekenis spelen en werd uiteindelijk achtste.

Betsema bleef een hoog tempo ontwikkelen en kon zo in de eerste ronde een kloof slaan. Sels repte zich naar de Nederlandse. Wanneer die een foutje maakte, sloeg ze tegen de vlakte. De Nederlandse nam Sels mee in haar val. Zo konden Van der Heyden, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado voorin aansluiten en kregen we een kopgroep met vijf. Die zou even aandikken tot tien, maar dan verdapperde Worst.

De Europese kampioene kreeg evenwel geen vrijgeleide. Het was Betsema die net over halfcross opnieuw versnelde. Van der Heijden, Sels, Yara Kastelijn en Worst vormden een achtervolgend groepje. Betsema trok de voorlaatste ronde in met een voorsprong van 10 seconden op Sels en Worst. Kastelijn reed op een vierde plaats en moest al 15 seconden goedmaken. Betsema bleef een goed tempo onderhouden en kwam niet meer in de problemen. In de strijd voor de dichtste ereplaats was Worst, na een sprint, net iets sneller dan Sels.

"Het is enorm leuk af te sluiten met twee zeges op rij", zei Betsema. "Ik legde me dit seizoen pas echt toe op het veldrijden. Als je dan het seizoen mag afsluiten met 15 zeges, dan is dat toch niet mis. Het was een zware omloop hier in Oostmalle. Zeker die talrijke zandstroken maakten het best lastig. Je zakte daar diep in weg. Dat soort parcoursen ligt me wel. Op de weg zag ik dat het helemaal stil viel in onze kopgroep en daarom ging ik aan. Ik sloeg meteen een mooie kloof en die kon ik gaandeweg verder uitbouwen. Ik moest het tempo wel hoog blijven houden, want ik hoorde dat Annemarie Worst en Loes Sels op komst waren. Ik ben tevreden dat het seizoen erop zit", lachte Betsema.

Eerder op de dag was de zege bij de eerstejaarsnieuwelingen voor Aaron Dockx. Dockx haalde het voor Kenay De Moyer en de Nederlander Björn Hommes. Bij de tweedejaarsnieuwelingen was Jente Michels de sterkste. De Nederlander Lucas Janssen moest tevreden zijn met de dichtste ereplaats. Lars Van Den Broeck vervolledigde het podium. Witse Meeusen mocht bij de junioren het hoogste schavotje op. Lennert Belmans werd tweede voor Wout Vervoort. Bij de beloften was Maik van der Heijden de sterkste. De Nederlander haalde het afgescheiden van Niels Vandeputte en zijn landgenoot Ryan Kamp.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer