Sport.be

Veldrijden

Emotionele Toon Aerts: 'Terugdenken aan alles wat ik geleerd heb'

13.01.2019 | Ward Bollen

Belga

Toon Aerts reageerde erg emotioneel tijdens het interview achteraf na zijn eerste Belgische titel veldrijden bij de profs. "Ik had dit niet verwacht."

"Ik voelde me aanvankelijk heel goed, maar het wilde niet lukken op die schuine kanten en Wout van Aert sloeg een gaatje. Ik kwam nog terug, maar daarna reed hij weer weg. Even liet ik de moed zakken, maar toen dacht ik terug aan alles wat ik geleerd heb de voorbije maanden", aldus een huilende Aerts.

"Ik werk sinds de zomer, in alle stilte, samen met een mental coach en zij heeft me enorm geholpen. Ik liet het hoofd niet hangen, begroef de strijdbijl niet en knokte me terug in de wedstrijd door alleen maar te focussen op de cross, de techniek, en daardoor kon ik terugkomen bij Wout en ineens had ik een klein kloofje. Het was niet echt een aanval. Ik wilde mijn eigen tempo rijden, maar plots had ik een gaatje en bleef ik gewoon hard rijden."

"Laat die klassementscrossen toch voor wat ze zijn. Focus op de kampioenschappen, klonk het. Maar ik vind dat een crosser er elke week moet staan. Dat ik dat nu kan bewijzen, maakt me heel fier."

"Neen, ik had vooraf niet nagedacht over die smiley aan de finish. Op kampioenschappen wordt vaak gevierd met leuke gebaren. Ik wilde tonen dat ik superblij was en aan zo'n sterk seizoen bezig ben."

VAN AERT: 'STIKKAPOT'

"Toon Aerts was gewoon de sterkste vandaag. Ik had niet de benen om te winnen", gaf Van Aert achteraf toe. "In de eerste twee ronden had ik last met het tempo. Uiteindelijk slaagde ik er toch in om weg te rijden en voelde ik me precies beter, maar daarna stapelde ik de foutjes op en keerde Toon terug."

"Misschien had ik mezelf geforceerd door weg te rijden en maakte ik daardoor fouten. Tja, ik kon dat hoge tempo niet aanhouden. Ik heb geen excuses. Toon was de sterkste, ik ben de eerste om dat toe te geven."

"Ik ben het intussen al gewoon dat er druk is, ook richting WK. Ik moet altijd bewijzen dat ik het waard ben om te winnen. Natuurlijk is deze zilveren medaille frustrerend, want ik kwam naar hier om te winnen. Ik ga nu eerst deze teleurstelling verwerken."
 
"Hoe jammer dit ook is, morgen gaat de zon weer op en moet ik verder. Of de wereldbeker afsnoepen van Toon nu een must is? Daar ga ik pas aan denken als ik deze avond een grote friet met een cervela special heb gegeten. Morgen moet ik dan Otegem doorkomen, dan kijk ik verder. Maar eerst moet ik nog met tegenzin dat podium op."

WK-KANSEN?

"Tja, het voordeel aan wisselvallig zijn, is dat het soms ook wel goed is. Alleen is het niet aangenaam om zo te moeten afwachten, niet te weten of je een goede of slechte dag zal hebben. Ik hoop dat ik goed ben op het WK, we zullen zien", aldus Van Aert.

En hoe zit dat bij Toon Aerts? "Ik was onder de indruk van de mentale sterkte van Wout van Aert vorig jaar op het WK. Daags voordien was hij nog steeds relaxed en sterk in de kop, en dat inspireerde me om zelf ook op zoek te gaan. In augustus nam ik contact op met Anja van Gompel en zij begeleidt me sindsdien. Ik heb heel wat sessies met haar achter de rug. Zij heeft me veel bijgeleerd."

"Ik schat deze trui hoger in dan mijn Europese titel. Op dat EK kreeg ik mijn voorsprong een beetje cadeau, viel het na mij stil en heeft de ploeg me ook geholpen. Nu ben ik twee jaar ouder, heb ik voor deze trui echt zelf geknokt en neem ik ook meer verantwoordelijkheid in de koers. Die Europese trui was ook heel onverwacht, dit komt niet helemaal uit het niets."

"Het is zaak om deze conditie nog aan te houden tot het WK. Ik denk dat ik wel sterk genoeg ben. Toen ik me aan het omkleden was, reden er nog jongens van de top tien binnen."

BROER THIJS OP HET WK?

"Ja, we gaan daar starten met twee kopmannen en daar ben ik wel fier op. Of me dat ook het recht geeft om bepaalde ploegmaten te eisen? Dat weet ik niet."

"Broer Thijs Aerts werd vijfde op het BK. "Ja, het zou leuk zijn om hem erbij te houden. Hij is belangrijk voor mij, houdt me rustig, maar ik weet niet in welke mate het BK een maatstaf is om hem mee te nemen. In zijn eerste jaar als prof wordt hij vijfde op een BK en dat is straf, maar op basis van één wedstrijd neem je misschien beter geen beslissingen. We zien nog wel", besloot Toon Aerts.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer