Sport.be

Veldrijden

Cant: 'Het zal moeilijk worden om dit ooit nog te evenaren'

12.01.2019 | Niels Dirkx

Belga

Sanne Cant heeft haar tiende Belgische titel beet. "Hier ben ik heel blij mee", reageerde de 28-jarige Antwerpse. "Maar pas over een paar jaar zal ik beseffen wat dit precies betekent. Het zal wellicht heel moeilijk worden om het ooit nog te evenaren."

Cant komt op gelijke hoogte van Roland Liboton. "Eerlijk gezegd ben ik niet zo bezig met die statistieken, al ben ik uiteraard heel trots op de titel. Mijn eerste won ik in Westmalle, toen had ik nooit gedacht dat ik tien titels zou veroveren. Dat was nog heel ver. De voorbije jaren kwam het wel steeds dichter. Bij mijn eerste titel was de vrouwencross nog heel klein. Sindsdien hebben we een hele evolutie afgelegd en is het niveau enorm gestegen. Een tiende driekleur, tof, dat staat wel mooi op mijn Wikipedia-pagina."

Sven Nys stelde dat er gerust nog vijf kunnen bijkomen. "Heeft hij dat gezegd? Tof, dan moet ik nog vijf jaar crossen en nog vijf keer winnen ook. We zien wel, ik ben al blij met deze driekleur, nu ben ik weer 364 dagen gerust."

Er werd behoorlijk veel geschoven en gevallen op het parcours. "Dat was voor de wedstrijd bij de junioren niet het geval. Toen kon je op een schuine kant in een bocht nog gemakkelijk op je fiets springen, nu was dat veel moeilijker, mede door de regen die tijdens hun cross op het parcours gevallen is. Het was echt zaak om zo weinig mogelijk fouten te maken, anders werd je onmiddellijk afgestraft. Dus in de laatste ronde heb ik ook geen risico's meer genomen en vaak gelopen, zodat ik zeker geen pech meer zou hebben."

Heeft ze vooraf ooit twijfels gehad? Dit seizoen liep nog niet echt zoals het moet, en voor het BK telde ze "slechts" zeven overwinningen. "Neen, ik had geen schrik, ik wist dat als ik in normale doen was en zeker op zo'n parcours er weinig kon misgaan. Het was geen snelle wedstrijd en de waardeverhoudingen zijn nog altijd wat ze zijn."

Overigens rijdt Cant het BK liever op zondag. "Ik heb veel respect voor de supporters die hier vandaag opdaagden, maar ik had jammer genoeg niet echt het BK-gevoel. De supporters stonden niet rijen dik, dat heb je wel op zondag. De sfeer van een echt BK ontbrak, je reed niet door een zee van volk."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer