Sport.be

Veldrijden

Merlier twijfelt, maar wil via BK naar WK: 'Zondag proberen starten'

09.01.2019 | Ward Bollen

Belga

Veldrijder Tim Merlier heeft woensdag zoals de andere profs het parcours van het Belgisch kampioenschap in Kruibeke verkend. Door blessureleed twijfelt hij nog steeds over zijn deelname.

Op de voorlaatste dag van het vorige jaar kwam Merlier zwaar ten val  op de balkjes tijdens de avondcross van Diegem. Na onderzoek bleek dat er sprake was van een scheurtje in de vastus intermedius, een spier aan de voorzijde van het dijbeen.

Normaal zou Merlier twee weken buiten strijd zijn, maar hij hoopt toch te kunnen deelnemen aan het BK, wat de eerste wedstrijd voor zijn nieuwe team Creafin-Tüv Süd zou moeten worden. "De verkenning liep niet zoals ik gehoopt had. Ik had een iets gemakkelijker parcours verwacht. Ik had wel kracht in de benen en ook het lopen bergop viel best mee, maar ik heb nog altijd veel pijn als ik onverwachte, bruuske bewegingen moet maken. Dat doet pijn aan mijn gewrichten."

"Het gaat elke dag beter. Dus ik hoop van wel, maar ik weet het nu nog niet. Ik wil graag naar het WK en als ik die selectie nog wil halen, kan ik maar beter zondag van start gaan. Al is het nog afwachten hoe het met mijn conditie gesteld zal zijn na een week zonder fiets."

SWEECK EN SOETE

Laurens Sweeck is een echte kampioenschapsrenner. Elf keer stond hij aan de start van een BK, tien keer finishte hij op het podium. Bij de jeugd kroonde hij zich vier keer tot Belgisch kampioen, zondag krijgt hij andermaal een kans bij de elite.

"Dat is een mooie statistiek", vertelde hij eerder al. "Hopelijk kan ik die lijn nog een paar jaar doortrekken." Bij de profs won hij twee keer zilver en pakte hij één keer brons. "Of die reeks mij een psychologisch voordeel geeft? Dat zou ik niet meteen durven zeggen, maar het geeft wel een leuk gevoel", laat hij optekenen op de website van zijn team Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. "Ik werk ieder jaar wel toe naar het BK en die reeks wil zeggen dat ik dan ook altijd een goede dag heb op het goede moment. Hopelijk kan ik die reeks dit jaar verderzetten." 

"In Brussel was ik iets minder, maar na een drukke kerstperiode en zware trainingen voor zondag was ik daar niet helemaal fris. In Baal heb ik bewezen dat de conditie wel goed is en dat is wel een referentie, want het was de laatste lastige cross die we voor de wielen kregen geschoven. Met deze conditie heb ik er vertrouwen in dat ik zondag in orde zal zijn en hoop ik dat ik kan meespelen voor de driekleur."

Daan Soete knalde vorig jaar verrassend naar de bronzen medaille op het BK. Zondag acht hij zijn kansen kleiner op zo'n succes. "Het podium zal dit jaar allicht iets te hoog gegrepen zijn", meent hij.

"Vorig jaar was de vorm iets beter en kreeg ik een parcours dat me goed lag", vertelt hij op de website van zijn team. "Ik hoop wel mee te kunnen doen voor de verdere ereplaatsen. Mijn seizoensbegin was goed, maar ik was toen iets te enthousiast en heb te hard en te veel getraind zonder voldoende rust te nemen."

"Daardoor heb ik een kleine terugslag gekend. Mentaal is dat niet makkelijk, maar ik hoop daar in de toekomst mijn lessen uit te trekken. Zondag hoop ik terug boven water te komen met een goede wedstrijd. De eerste ronde zal ik moeten opletten om mezelf niet op te blazen. Op dit parcours zal het belangrijk worden om een goed tempo te vinden dat je een hele wedstrijd kan aanhouden."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer