Sport.be

Veldrijden

Cortjens maakt verschil in de Kuil en scoort vier op een rij

16.12.2018 | Kersten Steurbaut

Belga

Er staat de laatste weken geen maat op Ryan Cortjens. De Limburgse junior won in Zonhoven de vijfde manche van de Ridley Cup en scoort vier op rij in twee weken tijd. Witse Meeusen blijft ondanks een vijfde plaats leider.

Witse Meeusen, eerder op het seizoen al de sterkste in Gieten en Ruddervoorde, probeerde ook in Zonhoven de macht te grijpen. De Kempenaar nam al in de eerste ronde de leiding en kreeg daarna het gezelschap van Ryan Cortjens en Lennert Belmans.

Een tactisch steekspel van het Iko-Beobankduo zorgde er echter voor dat er uit de achtergrond steeds renners de aansluiting konden maken. Thibau Nys en wereldkampioen Ben Tulett profiteerden mee en doken samen met het trio de laatste ronde in.

Het was uiteindelijk de passage in de Kuil die voor de beslissing zorgde. Een versnelling van Cortjens was voldoende om het verschil te maken. Wereldkampioen Tulett werd tweede, Nys won de sprint om de derde plaats. Leider Meeusen moest tevreden zijn met een vijfde plek, maar behoudt de leiding in de Ridley Cup met één punt meer dan Cortjens.

CORTJENS: 'GEWONNEN ZOALS GEPLAND'

Cortjens scoorde in Zonhoven vier op een rij, nadat hij de voorbije weekends al triomfeerde in Hasselt, Essen en Overijse. "Ik zit in een uitstekende vorm", glunderde de Limburger. "Voor de wedstrijd had ik gezegd: als ik vandaag Witse wil kloppen, dan moet ik wachten tot de laatste ronde."

"Ik had al gevoeld dat ik heel sterk was in de zone ronde de Kuil. Iedere keer kon ik een gaatje laten en terugkomen op de andere. In de laatste ronde was een versnelling in de Kuil voldoende voor de winst."

In de Ridley Cup nadert Cortjens tot op één punt van Meeusen. "Na materiaalpech in Gieten vreesde ik dat het voor mij voorbij was, maar na zeges in Gavere en Zonhoven doe ik terug mee. Het was een doel om de Superprestige te winnen, hopelijk kan ik binnenkort ook effectief de leiding overnemen."

MEEUSEN: 'BEGREEP DE TACTIEK VAN BEOBANK NIET'

Een vijfde plaats was voor Witse Meeusen voldoende om de leidersplaats in de Ridley Cup vast te houden. "Een troost? Ik zit nog volop in de examens en heb twee weekends niet gecrost en amper getraind. Dit resultaat was dus wel ingecalculeerd."

"Ik had natuurlijk liever op het podium gestaan. Als het duo van Beobank mee op kop was blijven rijden, dan was dat allicht ook gelukt. Ik begreep hun tactiek niet zo goed. In de laatste ronde had ik bovendien nog materiaalpech, waardoor ik niet meer kon sprinten voor de derde plaats."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer