Sport.be

Veldrijden

Van Aert: 'Matthieu wordt precies elke keer nóg straffer'

04.11.2018 | Tom Van Aken

Belga

Voor de negende keer al dit seizoen moest Wout van Aert vrede nemen met een tweede plaats. Op het EK toonde Mathieu van der Poel zich andermaal de sterkste. "Ik moet geen excuses zoeken, Mathieu was gewoon veel sterker. Hij wordt precies elke keer wat straffer", verklaarde de Belg.

Voor de negende keer al werd Wout van Aert tweede en dat leverde ook dezelfde vragen op. Het maakte hem wat nukkig in zijn antwoorden. "Ik moet altijd een antwoord geven waarom ik tweede word", zei hij. "Ik moet daar niet te veel doekjes om winden. Ik heb gedaan wat ik kon, Mathieu was gewoon beter, dat moet je kunnen toegeven als sportman. Als iemand sterker is, dan is dat gewoon zo."

"We hebben de juiste tactiek toegepast", vond hij. "Dit was geen parcours om in het wiel te zitten of af te wachten. Het was beter om hier snel te starten, Mathieu te verhinderen om zoals wel vaker snel te openen, want dan ben je ook verloren. Dus besloot ik zelf te gaan. Tim Merlier deed zijn werk, liet een gaatje en ik had een klein kloofje. Ik reed twee ronden op mijn limiet, gaf alles en toch keert Mathieu nog terug en weet hij nog eens te versnellen. Ik had geen antwoord klaar, zo'n versnelling heb ik nog niet vaak gezien. Hij wordt precies alsmaar straffer."

Of Van Aert niet meer gebaat is met een moddercross dan met zo'n snelle omloop als in Rosmalen. "Tja, ik rij wel graag in de modder, zal dat zeker plezanter vinden, maar ik weet niet of we dan een andere uitslag krijgen. Ik klaag soms ook over een parcours, maar hier hebben ze het maximaal benut. Er zat nog veel techniciteit in, een mooie zandstrook, maar inderdaad het was wel van bocht naar bocht sprinten. Als je zo'n technisch parcours hebt, dan wordt elk klein foutje, bijvoorbeeld een bocht die je eens minder goed neemt, afgestraft. Bij een zwaarder parcours is dat minder het geval."

"Ik rij niet met een blij gevoel naar huis, want ik was naar hier gekomen om te winnen", eindigde hij. "Als sportman moet je ambitieus zijn, maar vandaag moet ik ook realistisch zijn: meer dan een tweede plaats zat er niet in. Ik ben niet slecht, ik ben gewoon de tweede in het veld."

SWEECK:'AL EEN PAAR WEKEN OP DREEF'


Laurens Sweeck
was de ietwat verrassende derde op het EK. "Maar ik was al een paar weken op dreef", zo verklaarde hij, "dus helemaal onverwacht komt het brons niet."

"Ik ben blijven knokken tot het einde", reageerde de Belg. "Eerst was Michael even weg voor die derde plaats, maar daarna kon ik hem toch voorbij, al was het verschil tussen ons nooit echt groot en moest ik echt tot het einde voluit gaan. Ik denk dat we beiden het maximum hebben gegeven en ik ben blij dat ik dan diegene ben die brons pak."

"Dit bevestigt gewoon dat ik al een tijdje in goede doen ben en ik hoop nu gewoon op dit elan voort te gaan. Natuurlijk hoop ik om eens te winnen tegen Mathieu en Wout (hij won in Neerpelt, zonder de drie tenoren Van Aert, Aerts en Van der Poel, nvdr.). Ik moet gewoon eens het geluk aan mijn zijde hebben op een parcours dat me ligt en dan hopen dat zij misschien dat tikkeltje minder zijn, al vind ik wel dat de kloof niet zo groot is."

Michael Vanthourenhout greep net naast een medaille. "Dat is toch wel een beetje ontgoochelend", vond hij. "Ik was vorig jaar al vierde (en eveneens op het EK van Huijbergen in 2015, nvdr.), en nu opnieuw. Altijd net niet, dat is een beetje frustrerend. Anderzijds moet ik het goede onthouden, de voorbije weken reed ik mijn sterkste wedstrijden ooit in mijn carrière. Dat is veelbelovend voor de crossen die eraan komen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer