Sport.be

Veldrijden

Podiumplaatsen voor Witse Meeussen en Thibau Nys

04.11.2018 | Ward Bollen

Belga

Op het EK veldrijden in Rosmalen hebben Witse Meeussen (zilver) en Thibau Nys (brons) een medaille gehaald bij de junioren. De zege was voor de Nederlander Pim Ronhaar.

Pim Ronhaar maakt deel uit van Callant-Doltcini, de opleidingsploeg van Marlux-Bingoal. Hij haalde het solo voor zijn Belgische ploeggenoot Witse Meeussen. De derde plaats was weggelegd voor Thibau Nys. Vanaf 1 januari 2019 stappen Ronhaar en Meeussen over naar de hoofdploeg.

Tijdens de wedstrijd vormde zich een kopgroep van 7 renners met ook nog Ward Huybs, Jelle Vermoote, de Tsjech Jakub Toupalik en de Nederlander Luke Verburg. Ronhaar versnelde en alleen Meeussen kon aanpikken. Drie ronden voor het einde schudde hij ook onze landgenoot af en reed naar de EK-titel. Meeussen eindigde uiteindelijk op 14 seconden en daarachter won Nys de sprint om het brons.

Bij de vrouwen beloften was Marthe Truyen de beste Belgische op de 10de plaats. Axelle Bellaert finishte 20ste en Jinse Peeters 25ste. Het podium kleurde volledig oranje. De Nederlandse Ceylin del Carmen haalde het solo voor haar landgenotes Inge van der Heijden en Fleur Nagengast.

REACTIE NYS-KAMP: BRONS

Papa Sven Nys toonde zich bijzonder trots met de derde plaats. "Thibau heeft er het maximum uitgehaald, een verstandige koers gereden en die medaille op karakter gewonnen, want ik zag dat hij het niet onder de markt had onderweg. Op het eind rijdt hij een slimme koers en pakt hij het brons in de sprint. Dat is mooi, in zijn eerste jaar als junior. Pim en Witse zijn tweedejaarsjunioren, jongens met meer kracht. Thibau is nog altijd maar 15 jaar en dat speelt toch in deze categorie. Ik denk dat hij heel trots mag zijn op deze medaille en ik ben ook heel fier. Ik had dit toch niet echt verwacht."

Ook Thibau was erg tevreden. "Het was een slopende wedstrijd en zeker in de laatste ronde, maar toen die finish in zicht kwam, draaide ik een knop om, ging ik door een muur en pak ik alsnog die medaille. Dit was het hoogst haalbare. Ik ben echt heel tevreden, want tijdens de cross zelf was ik een tijdje op de sukkel. Ik ben gevallen, eens achter een paaltje blijven hangen en in het zand draaide het niet goed."

"Het was zeker geen perfecte wedstrijd en toen ik eindelijk wat op dreef kwam, waren Ronhaar en Meeussen al weg. Maar goed, brons is een mooi resultaat in mijn eerste EK bij de junioren. Ik kom nog kracht tekort tegenover die tweedejaars. Vooral in het zand voel ik het verschil en ook als zij eens stevig doortrekken, hang ik meteen aan de rekker. Ik moet gewoon nog groeien en sterker worden. Mijn derde plek is alvast zeer hoopgevend, maar de weg naar de profs is nog lang."

GOUD EN ZILVER

"Witse startte hier als topfavoriet", sprak winnaar Ronhaar achteraf. "Ik startte zonder druk en wilde gewoon een goede koers rijden. Al snel voelde ik dat ik die topvorm te pakken had en ik het verschil kon maken op de technische stroken en in het zand. Ik ben heel trots op deze Europese trui en wil daar zoveel mogelijk van genieten."
 
"Dit zal toch even blijven hangen", aldus een teleurgestelde Meeussen. "Vorig weekend won ik in Ruddervoorde nog met 40 seconden voorsprong, nu word ik tweede. Op één week tijd kan er blijkbaar veel veranderen. Ik had geen superdag en dat heb je nodig op een EK. Pim was gewoon heel sterk en draaide de rollen om, ik kon geen druk zetten, hij deed dat wel en toen hij zijn versnelling plaatste, had ik geen antwoord klaar. Dit smaakt bitter. Had je me voor het seizoen verteld dat ik zilver zou winnen op het EK, dan had ik je waarschijnlijk niet geloofd, maar nu is dit toch even slikken."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer