Sport.be

Veldrijden

Toon Aerts heerst in Waterloo

23.09.2018 | Erik Duchateau

Belga

Toon Aerts heeft in het Amerikaanse Waterloo de eerste Telenet UCI World Cup van het seizoen gewonnen. De Telenet Fidea Lion haalde het met ruime voorsprong voor Wout Van Aert en Laurens Sweeck.

In het zonovergoten Waterloo (Wisconsin) kregen we een razendsnelle cross te zien. Tot halfweg bleven zeven renners wiel in wiel: Wout Van Aert, Toon Aerts, Quinten Hermans, Corné Van Kessel, Laurens Sweeck, Daan Soete en Eli Iserbyt. De eerste die wegviel was Sweeck, nadat hij zich misrekende aan de balkjes en ei zo na een val kon vermijden. Voor Van Kessel en Iserbyt lag het tempo te hoog, zij waren de volgende die moesten afhaken.

Van Aert, Aerts, Soete en Hermans, bleven over, maar lang bleef het kwartet niet samen. Soete maakte een schuiver in een bocht en kwakte tegen het grind en Hermans kon geen kant meer uit en kwam ook ten val. Vroeg in de cross was ook Hermans' ploegmaat Lars Van der Haar al gevallen, waardoor de Nederlander niet meer in het stuk voorkwam in het vervolg van de cross.

Van Aert en Aerts mochten het uitvechten voor de zege, al deed Sweeck nog verwoede pogingen om het gaatje te dichten, maar dat lukte niet. Op drie ronden van het einde plaatste Aerts een versnelling. Van Aert bleef aanvankelijk een hele tijd op een drietal seconden hangen, maar een ronde later brak de veer en schoot de kloof de hoogte in.

Aerts, die op de laatse brug nog een showjump maakte, had aan de finish uiteindelijk 34 seconden voorsprong op de wereldkampioen, die zoals bekend na zijn vertrek bij het team van Nick Nuyens in een sponsorloze regenboogtrui rondreed (de initialen WVA stonden er in grote letters op, nvdr). Sweeck werd op 51 seconden derde, Hermans kwam als vierde binnen, Soete als vijfde, Van Kessel als zesde en Iserbyt als zevende. Jim Aernouts, Tim Merlier en de Tsjech Michael Boros maakten de top-10 compleet. De Fransman Steve Chainel werd elfde, Kevin Pauwels twaalfde.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer