Sport.be

Veldrijden

Materiaalpech houdt Van Aert van zege op de Muur

16.09.2018 | Ward Bollen

Belga

Wout Van Aert leek op weg naar een eenvoudige zege in de Brico Cross van Geraardsbergen, maar een spijtige valpartij maakte de baan vrij voor eerste achtervolger Lars van der Haar.

Tim Merlier nam de beste start. Hij sprong als eerste het veld in gevolgd door Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Wout van Aert en de rest van het peloton. Merlier slaagde er niet in een kloof op de rest te maken. Een kopgroep van tien man begon aan de tweede ronde tot Wout van Aert zijn duivels ontbond.

Michael Vanthourenhout probeerde zijn karretje aan te hangen bij de wereldkampioen maar zag snel in dat diens tempo te hoog was. Na Vanthourenhout volgde het Telenet-Fidea Lionstrio Lars van der Haar, Corné van Kessel en Quinten Hermans. Daarachter zat alles bij elkaar.

Met nog 2,5 rondes af te werken sloeg het noodlot toe bij de wereldkampioen. Hij ging in een bocht onderuit met mechanische pech tot gevolg en moest lopen tot aan de materiaalpost met een losgekomen versnellingsapparaat. Dat was uiteraard een welgekomen geschenk voor Lars van der Haar die zich naar Wout van Aert repte. Van Aert kon uiteindelijk toch een nieuwe fiets nemen maar hij verloor meer dan een minuut door het oponthoud. Ook Daan Soete en Toon Aerts remonteerden de wereldkampioen.

Na de materiaalzone stoof Van Aert meteen weer weg van Soete en Aerts op zoek naar Lars van der Haar. In zijn haast om de leiding opnieuw op te eisen sloeg Van Aert opnieuw tegen de vlakte. Lars van der Haar kreeg zo vrij spel en won op de legendarische Kapelmuur van Geraardsbergen. Daan Soete legde beslag op de derde plaats voor zijn ex-ploegmaat Toon Aerts. Kevin Pauwels pakte een mooie vijfde plaats.

REACTIES

"Ik was al vrij vlug bezig met de tweede plaats nadat Wout van Aert was gaan aanvallen. Logisch toch als je hem hier zag zien rondrijden", aldus Van der Haar. "Het ging allemaal zo gemakkelijk bij hem. Het was overduidelijk dat hij de allersterkste was vandaag."

"Maar dan hoorde ik dat hij gevallen was en pech kende. Ik greep meteen mijn kans en was tevreden dat ik mijn eigen cross goed had ingedeeld, zodat ik nog wat kracht en energie over had voor de finale. Ik kon zo nog een mooi tempo onderhouden en dat was nodig met een jagende Van Aert. Toen ik in de slotronde hoorde dat hij opnieuw een fout gemaakt had, wist ik dat het binnen was. Ik probeerde van dan af aan zo weinig mogelijk fouten te maken en dat lukte me ook. Het is bijzonder leuk om met een zege aan het nieuwe veldritseizoen te beginnen", besloot Van der Haar.

"Het is zeer jammer dat ik een mogelijke overwinning zo moet laten glippen. Ik had een riante voorsprong opgebouwd en enkel pech zou mij nog kunnen nekken. En die pech had ik", sakkerde Van Aert.

"Het was mijn eigen schuld dat ik een foutje maakte en zo ten val kwam. Maar erger was dat ik hierdoor mijn versnellingsapparaat stuk maakte. Had ik opnieuw direct op de fiets kunnen springen, dan had ik gewonnen. Maar dat was dus niet het geval. De veer was meteen gebroken bij mij. Zeker toen ik echt over de limiet ging en opnieuw ten val kwam."

"De conditie is goed, dat bewees ik vandaag. Ik zat ook snel alleen op kop. Ik sta morgen op met een gevoel dat alles in orde is en dat de rest van de wedstrijden mogen volgen", besloot de wereldkampioen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer