Sport.be

Veldrijden

Broers Roodhooft van 4 naar 3 teams en Steylaerts-777 grotere ploeg

05.09.2018 | Ward Bollen

Belga

De broers Roodhooft telden vier veldritploegen in hun rangen: Corendon-Circus met Mathieu van der Poel, Era-Circus met Laurens Sweeck, Steylaerts-Betfirst met Gianni Vermeersch en IKO-Beobank met Sanne Cant.

In het nieuwe veldritseizoen blijven nog drie teams over: de ploeg van Mathieu van der Poel, de ploeg van Sanne Cant en Steylaerts-777, dat woensdagochtend zijn troepen voorstelde aan pers en publiek in de nieuwe toonzaal van Steylaerts in Lier. Era-Circus verdwijnt en bij Steylaerts wordt Betfirst vervangen door 777.

Na het vertrek van de broers Sweeck naar Pauwels Sauzen-Vastgoedservice en vooral de uitbouw van het team rond Mathieu van der Poel werd behoorlijk wat geschoven in de teams van de broers Roodhooft. Steylaerts-777 is nu een grotere ploeg dan de voorbije twee seizoenen en telt drie heren elite (Adam Toupalik, Wietse Bosmans en Gianni Vermeersch), twee dames elite (Alicia Maria Arzuffi en Annemarie Worst) en drie beloften (Timo Kielich, Pieter-Jan Vliegen en Gert Smets). Bart Wellens is nog altijd sportief manager, hij krijgt de steun van Marc Janssens als trainer.

"Ons eerste jaar in het veldrijden overtrof alle verwachtingen", aldus CEO Patrick Steylaerts. "We haalden heel veel visibiliteit als sponsor. We boksten toen eigenlijk een beetje boven onze gewichtsklasse. Vorig seizoen was het wat moeilijker en minder qua resultaten, maar ik hoop dat we dit jaar opnieuw kunnen aanknopen met dat eerste seizoen."

Bart Wellens maakt zich sterk dat zijn team meer mogelijkheden heeft. "We zijn alleszins veel groter geworden", klinkt het. "We hebben nu renners in meerdere categorieën. Dat zorgt ervoor dat de druk wat verspreid wordt. Loopt het eens wat minder bij de elite, dan kunnen de vrouwen of beloften scoren door een podium of misschien zelfs een overwinning te behalen. Met een kleinere kern is dat moeilijker, nu is de kern veel breder. Het moet alleszins veel beter dan vorig jaar. Dat staat vast."

GEEN AMERIKAANSE CROSSEN

Vermeersch won vorig jaar de cross in Iowa, een C2-cross die op hetzelfde parcours als de Wereldbeker in Iowa werd gereden. Hij won toen voor Steve Chainel en Tobin Ortenblad. "Gianni heeft het vorig jaar zeker niet slecht gedaan in Amerika", stelt sportief manager Bart Wellens. "Er was een overwinning in die ene cross en een achtste plaats in de Wereldbeker in Iowa, de Wereldbeker in Waterloo was dan weer slecht met een 30ste plaats. Het probleem is vooral dat Gianni daarna echt heel lang last heeft van de jetlag. Al twee jaar op rij ziet hij dan zwaar af, hij komt terug als een halve zombie. Als je dan alles afweegt, komt het er op neer dat het sop de kool niet waard is om naar daar te trekken."

Ook de andere heren en de dames zullen niet van de partij zijn in de VS. "Elke renner was vrij in zijn keuze om wel of niet te gaan", aldus Wellens. "we hebben wat pro's en contra's naast elkaar gelegd en zo is iedereen tot het besluit gekomen om niet te gaan. Het is voor ons meer een must dat onze renners meteen goed voor de dag komen in de Europese crossen. Ze gaan in die periode heel goed trainen en de dames zullen ook enkele regionale crossen rijden om dan heel goed te presteren in Meulebeke en Ronse, de Brico-crossen van 6 en 7 oktober."

Een financiële kwestie is het volgens Wellens niet. "Ook de vorige jaren moesten de crossers zelf instaan voor die verplaatsing, zoals ze ook zelf in Koksijde en op andere crossen moeten geraken", verduidelijkt de manager. "Dat is een afspraak die ook de vorige seizoenen gold en dat is ook nu het geval. Gianni betaalde vorige keer zelf de reis naar de VS, al zorgden wij wel voor de logistieke ondersteuning en organiseerden we alles voor hem. Het is vooral een sportieve, lichamelijke keuze. De veldritwinter duurt heel lang, wij hebben Amerika niet nodig om een goed crossseizoen te rijden."

"Nochtans was ik zelf één van de eerste crossers die ooit naar de VS trok. Het is keifijn om daar te crossen, maar op dit moment heeft de cross dat niet nodig. Op dit moment heeft de cross meer Europa dan Amerika nodig om te kunnen groeien. We zetten dit jaar daar al een stap in de goede richting, zoals bijvoorbeeld de Wereldbeker in Bern die erbij komt. Dat is belangrijker dan het Amerika-verhaal. Elke crosser doet met de VS wat hij wil. Maar wij hebben het onze crossers afgeraden, al mochten ze wel zelf beslissen of ze al dan niet zouden deelnemen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer