Sport.be

Veldrijden

Mathieu van der Poel kroont zich tot Nederlands kampioen op de weg

01.07.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Mathieu van der Poel heeft zondag in Hoogerheide de Nederlandse wielertitel op de weg veroverd. Na een aantrekkelijke koers met tal van aanvallen liep de titelstrijd toch nog uit op een massasprint. Van der Poel, veldrijder/mountainbiker en wegrenner in dienst van Corendon-Circus, versloeg Danny van Poppel en titelverdediger Ramon Sinkeldam.

"Op de weg is dit een aankomst die me ligt", keek de voormalig wereldkampioen veldrijden terug op de koers die hij grotendeels had bepaald. Kort voordat de vroege vluchters - Brian van Goethem en Oscar Riesebeek namens Roompot, Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo en de clubrenners Joey van Rhee en René Hooghiemster, die met knieklachten moest afhaken - op ruim 50 kilometer werden ingelopen, was Van der Poel al in zijn eentje achter het viertal aangegaan. Het leek een kansloze poging, onnodig met krachten smijten.

Hij werd snel weer ingerekend, maar op iets meer dan 35 kilometer voor de finish was Van der Poel een van de vier renners die opnieuw een aanval inzetten. Hij had gezelschap van Dennis van Winden, Danny van Poppel en erkend hardrijder Jan-Willem van Schip. Het viertal dreigde met een kleine 10 kilometer te gaan te worden ingerekend. Daarop besloot Van Poppel er alleen vandoor te gaan.

Het peloton, of wat daarvan over was, smolt weer samen, zonder topfavoriet Dylan Groenewegen die was afgehaakt. Van Poppel moest het nu doen voor LottoNL-Jumbo, maar de Brabander had wellicht net iets te veel energie verspeeld. "Alleen winnen telt", klonk het teleurgesteld uit zijn mond. "Dit geeft kippenvel", sprak de gelukkige winnaar Van der Poel.

De 24-jarige Pascal Ackermann uit Kandel (Rijnland-Palts) is de nieuwe Duitse wielerkampioen op de weg. Zondag won hij na 228 kilometer in Einhausen (Hessen) een massaspurt voor John Degenkolb. Ackerman krijgt de tijd om van zijn Duitse driekleur te genieten: hij is niet opgenomen in het achttal van Bora-hansgrohe dat volgende zaterdag aan de start van de Tour verschijnt.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong