Sport.be

Veldrijden

Doet Van der Poel zondag wat hij op 28 januari al eens deed?

29.06.2018 | Erik Duchateau

Belga

Het Nederlandse Hoogerheide is bij ons vooral bekend van het veldrijden. Maar komend weekend is de Noord-Brabantse gemeente, vlak over de Belgische grens, het decor voor de Nederlandse kampioenschappen op de weg. Met Mathieu Van der Poel als één van de topfavorieten!

In België vonden de nationale kampioenschappen vorige week plaats in Anzegem (tijdrijden) en Binche (wegrit), maar bij onze noorderburen is het nu allemaal aan het gebeuren. Het NK vindt plaats op de Brabantse Wal, de streek rond Bergen op Zoom in de provincie Noord-Brabant, op de grens met Zeeland en de Belgische provincie Antwerpen.

Woensdag kroonden Dylan Van Baarle en Ellen Van Dijk zich in Bergen op Zoom tot Nederlands kampioen tijdrijden. Dit weekend wordt tussen Nispen en Hoogerheide om de nationale titels op de weg gestreden. Zaterdag is het aan de junioren, de beloften en de elite vrouwen en zondag komen de mannelijke profs in actie.

Eén van de meest gemotiveerde renners aan de start is zonder twijfel Mathieu Van der Poel. De Nederlandse veldritkampioen woont in het Belgische Kapellen, wat op amper 15 km van Hoogerheide gelegen is. Bovendien vindt in Hoogerheide elk jaar een veldrit plaats die de naam van zijn vader draagt, de GP Adrie Van der Poel. Op 28 januari won Mathieu die veldrit en verzekerde zich zo van de eindzege in de Wereldbeker.

BEKENDE AANKOMSTSTRAAT

Meer nog: de aankomststraat van de GP Adrie Van der Poel is dezelfde als die van de nationale titelstrijd op de Brabantse Wal zondag. "Ik ken de omgeving uiteraard erg goed", legt Mathieu Van der Poel uit op de website van het NK. "Juist omdat dit NK in de buurt is, heb ik besloten om het toch te betwisten. Ik ken de omloop nog niet perfect, maar dat zal wel geen probleem vormen. Ik weet al dat het 15 rondes zijn, dat is ook al iets hé."

Van der Poel versloeg onlangs Nacer Bouhanni in de Ronde van Limburg, maar het is niet zijn bedoeling om op het NK in Hoogerheide bij voorbaat op een sprint met onder andere Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen af te steven. "Ik wil er een harde strijd van maken", zegt Van der Poel, die een trainingsstage onderbrak om zondag in zijn eigen regio van start te gaan. En starten doet hij nooit met de intentie om zomaar wat mee te rijden.

KOERSEN EN NOG EENS KOERSEN

"Uiteraard start ik met ambitie op dat NK, anders had ik beter nog wat langer op stage gebleven. Toch zal vooral het koersverloop van belang zijn. Heel wat ploegen zijn met aardig wat manschappen en zullen dus proberen om de wedstrijd gesloten te houden. Maar daar wil ik misschien wel een stokje voor steken. Ik wil koersen en nog eens koersen en dan proberen om er in de finale nog een knap resultaat uit te halen. Ik denk dat ik bovendien niet de enige ben die baat heeft bij een zware en vooral open wedstrijd."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer