Sport.be

Veldrijden

Sterke Eli Iserbyt pakt het goud bij de beloften

04.02.2018 | Ward Bollen

Belga

Eli Iserbyt heeft zondag in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel veroverd bij de beloften. De 20-jarige West-Vlaming reed solo over de meet en hield de Nederlander Joris Nieuwenhuis en de Fransman Yan Gras achter zich.

Vooraf werd een duel aangekondigd tussen Thomas Pidcock en Eli Iserbyt, de twee favorieten. Het was Iserbyt die de beste start nam van beide tenoren. Pidcock kende meer moeite en was al meteen op achtervolgen aangewezen.

Iserbyt volgde gezwind in het spoor van de Fransman Antoine Benoist en ook de Nederlander Joris Nieuwenhuis kende een goede start. De Nederlandse titelverdediger nam het initiatief, maar ook Iserbyt was bij de pinken en zette de achtervolging in. Voor Pidcock leek het kalf na de eerste ronde al verdronken, hij passeerde toen al op twintig seconden met onze landgenoot Thijs Aerts in zijn wiel. In de tweede ronde beende Iserbyt de Nederlander bij nadat die een schuiver maakte en toen hij daarna ook nog eens lange tijd aan de kant stond met problemen aan het schoenplaatje, diepte Iserbyt de kloof nog verder uit. Intussen zakte de Britse topfavoriet steeds verder weg en zou hij finaal huiswaarts keren met een teleurstellende vijftiende plek, op bijna vier minuten.

Iserbyt bleef domineren, al bleek hij ook niet foutloos en kwam hij in de derde ronde even ten val. Zonder erg, daarna stoomde hij gewoon door op zijn elan. In de strijd om het zilver moest Nieuwenhuis afrekenen met de Fransman Gras en kregen we nog spanning in het slot. Uiteindelijk haalde de Nederlander het alsnog voor de Fransman. Adam Toupalik werd vierde, Thijs Aerts vijfde op 1:44. Met Timo Kielich stond nog een derde Belg in de top tien op de tiende plaats.

Het is voor Iserbyt zijn tweede titel bij de beloften. In 2016 won hij in Heusden-Zolder.

'ONGELOOFLIJK'

"Ik heb hier zo hard voor gewerkt en nu heb ik mijn tweede titel beet. Ongelooflijk. Joris Nieuwenhuis startte snel, maar ik weet uit de vorige wedstrijden dat hij nadien altijd wat terugzakt", verklaarde Iserbyt. "Daarom reed ik mijn eigen tempo, ook met het oog op het zware parcours. Ik ben echt opgelucht met deze overwinning, want er lag heel veel druk op mij de voorbije week, vooral ook van mezelf, want ik wilde winnen, maar iedereen noemde me topfavoriet: de supporters, de media. Gelukkig bleef ik kalm en reed ik mijn eigen koers."

"Het was een meevaller voor mij dat het al 24 uur niet geregend had", vervolgde Iserbyt. "Deze ochtend ging ik een eerste rondje rijden en merkte ik dat het veel minder glad was dan zaterdag. Het zou meer op kracht aankomen en dat zijn de wedstrijden die me beter liggen. Dan kan je hogere wattages rijden. Ik was in de kracht-en loopstukken heel goed. Ik heb de voorbije weken vaak ook looptrainingen afgewerkt omdat ik veel loopstroken verwachtte. Dat maakt ook het verschil."

"Deze titel is mooi voor België na ook het goud voor Sanne Cant bij de vrouwen en een fijne zaak voor onze nieuwe bondscoach", besloot Iserbyt. "En voor de ploeg is dit ook plezant na toch een vrij moeilijk jaar bij de profs, al reed ik zelf wel een sterk seizoen bij de beloften."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer