Sport.be

Veldrijden

Sanne Cant verlengt wereldtitel na bloedstollend duel met Compton

03.02.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Sanne Cant heeft in Valkenburg na een bloedstollend duel met de Amerikaanse Katie Compton haar tweede wereldtitel in het veldrijden veroverd. Cant volgt zichzelf op. Ze is sinds vorig jaar de enige Belgische wereldkampioene uit de geschiedenis. Compton was tweede, de Nederlandse Lucinda Brand derde.

Cant rijfde de eerste gouden plak voor België binnen in Valkenburg, en was op dit WK zelfs goed voor de eerste Belgische medaille. De eerste twee gouden medailles gingen naar de Britten (mannen junioren en vrouwen beloften).

Het was de Luxemburgse Christine Majerus die verrassend als eerste het veld indook, gevolgd door Ellen Van Loy en de Italiaanse Eva Lechner. Ook Sanne Cant miste haar start niet en schoof al snel op richting Majerus. Pauline Ferrand-Prévot, die niet vooraan mocht starten, moest vanuit twintigste positie veel plaatsen goedmaken en verder kende de Amerikaanse Katie Compton geen al te beste start.

Majerus en Cant op kop dus, maar de titelverdedigster toonde zich al snel de betere en na één ronde had ze negen seconden bonus op Compton die intussen fel was opgeschoven. Majerus volgde op 12 tellen, Van Loy op 24 seconden. Cant domineerde vooral in de technische stroken en liep ook heel snel.

Maar ook Compton ploeterde op bepaalde stukken bijzonder goed door de modder en wist op de berijdbare stukken meer kracht te ontwikkelen dan onze landgenote. Dus keerde de Amerikaanse bij de tweede materiaalpost in de tweede ronde terug op Cant. Onze landgenote had het niet onder de markt en moest een paar keer stevig bijtrappen om Compton niet te laten rijden. Intussen streden op een halve minuut Lucinda Brand en Christine Majerus om de bronzen medaille.

Ruim in de derde ronde wist Compton zich te ontdoen van Cant en leek ze op weg naar haar eerste regenboogtrui. Ze telde acht seconden voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde, maar Cant gaf zich niet gewonnen en knokte zich terug in het wiel van de Amerikaanse in de materiaalpost.

Cant rook haar kans en nu was het haar beurt om de Amerikaanse onder druk te zetten. Meter na meter gaf ze prijs. Cant mocht geen fouten maken, Compton evenmin, maar door een kleine schuiver op de schuine kant verloor ze iets meer afstand ten opzichte van de Belgische kampioene. Ze keek tegen zo'n twintig meter afstand aan, maar wist het kloofje alsnog te dichten. Lang zou ze evenwel niet in het spoor van Cant rijden, want die versnelde nog één keer en nu had de Amerikaanse geen antwoord meer in de benen. Goud voor Cant, zilver voor Compton en Lucinda Brand pakte het brons.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer