Sport.be

Veldrijden

Van der Poel verwacht duel, van der Haar mikt op plek vijf en Vos ziet zichzelf als outsider

02.02.2018 | Pieter Borms

Belga

De vrijdag voor het WK staat bekend als de dag van de vele persconferenties. Na die van de Belgen eerder op de dag was het nu de beurt aan onze noorderburen.

Zelfs als Mathieu van der Poel zondagnamiddag in een regenboogtrui naar het Nederlandse volkslied staat te luisteren, zal hij niet verlost zijn van de 'pijn van Bieles'. "Het verlies van de wereldtitel vorig jaar in Luxemburg is nog steeds een grote ontgoocheling. Dat ga ik hier in Valkenburg niet goed maken door te winnen", zegt de ontspannen ogende topfavoriet vrijdag, twee dagen voor het WK veldrijden in eigen land.

Vrijdagmorgen reed Van der Poel vier of vijf verkennende rondjes over het loodzware parcours rond de Cauberg. Hij beging enkele foutjes en maakte zelfs een schuiver in de modder. "Zonder gevolgen", zo zei hij lachend. "Ik probeer altijd in de verkenning hoe hard ik overal kan gaan, zodat ik precies weet waar ik wat op de rem moet trappen. Beter nu onderuit gaan dan zondag, hè."

Wat hij van de vrijdagsessie heeft geleerd, is dat de race net als afgelopen zondag in Hoogerheide, in een vloek en een zucht beslist kan zijn. Kort na de start doemt er een verraderlijke schuine kant op. "Lukt het daar goed recht te blijven, dan kun je al wegrijden van de concurrentie. Als dat in de eerste ronde al kan, waarom niet? Je kunt maar beter een voorsprong hebben. Op dit parcours wordt het een duel van man tegen man, ploegmaten kunnen niet veel voor je betekenen."

Lars van der Haar: "Vijfde plaats is hoogst haalbare"

Vooral genieten en dan pas zien waar hij op uitkomt in de klassering. Lars van der Haar wilde er vrijdagmiddag maar mee zeggen dat hij allesbehalve hoge verwachtingen heeft voor het WK veldrijden, komende zondag op en rond de Cauberg in Valkenburg. Gehinderd door een blessure aan zijn bovenbeen weet de Nederlander dat hij in het geweld van de grote kanonnen als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en nog enkele Vlamingen flink tekort zal schieten.

"Ik hoop op de vijfde plaats, dat zou nu het maximaal haalbare resultaat voor mij zijn, denk ik. Door die spierkneuzing is het lastig om aan te zetten en lopen is helemaal vervelend. Dat betekent dat ik hier niet zo hard kan rondrijden als ik zelf zou willen en dat is behoorlijk frustrerend. Mentaal ben ik in orde, maar fysiek zit het gewoon tegen. Daarom heb ik me voorgenomen vooral te genieten van een WK in eigen land", aldus Van der Haar, die hoopt dat zijn landgenoot Mathieu van der Poel goud verovert. "Hij verdient dat echt, na zo'n sterk seizoen."

Marianne Vos: "Wij zijn outsiders"


Over haar kansen op het WK veldrijden was Marianne Vos vrijdagmiddag heel duidelijk. "Ik behoor zeker niet tot de favorieten voor de regenboogtrui. Niemand van de Nederlandse ploeg trouwens, we zijn allemaal een beetje outsiders", zei de zevenvoudig wereldkampioene (2006 & 2009-2014) in deze discipline.

Vos treedt aan in Valkenburg na een zeer moeizaam verlopen winter waarin ze langdurig aan de kant moest blijven wegens ziekte. Pas afgelopen weekend, na haar vierde plaats in Hoogerheide, besloot ze mee te doen aan de titelstrijd.

"De laatste intensieve training heeft me een goed gevoel gegeven, maar ook niet meer dan dat. Hoogerheide verliep vorige week wel goed. Toch mag je niet te veel waarde hechten aan de klassering, als je ziet welk parcours er hier ligt. Dit is totaal iets anders: technisch, zwaar, veel lopen, Hoogerheide was 'bollen', daar kon ik met de snelheid van de wegtraining op Mallorca veel compenseren."

Vos ziet in titelverdedigster Sanne Cant de topfavoriet. "Ze rijdt het hele seizoen vrij dominant. Dit is niet per se het parcours wat haar het best ligt, maar met haar techniek kan ze goed uit de voeten."

Vorig jaar werd Vos op het WK in Luxemburg tweede na Cant.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer