Sport.be

Veldrijden

Wie doet van der Poel zondag wat in Valkenburg?

01.02.2018 | Pieter Borms

Belga

In Valkenburg wordt zondagnamiddag de regenboogstrijd beslecht bij de heren elite. Mathieu van der Poel is torenhoog favoriet, al hoeft Wout van Aert niet te wanhopen. Op een WK begint elke renner weer vanaf nul en telt slechts één plek: die op het hoogste schavot.

Met 26 overwinningen op zak is Mathieu van der Poel de veelwinnaar van het seizoen. Wout van Aert kan daar slechts acht zeges tegenover plaatsen. Al vindt hij in Valkenburg wel een parcours waar hij uit de voeten kan. In tegenstelling tot de omloop van tijdens de Wereldbeker, die in oktober wordt verreden, is de WK-versie er één voor jongens met power in de benen en zijn de vele korte bochtjes, het explosieve, amper van de partij.

Spek voor Van Aerts bek, zo mocht hij vorige week vrijdag tijdens de mini-stage met de Belgische selectie vaststellen. "Als het ergens kan en als iemand het kan, is het Wout van Aert op dit parcours", zo vatte bondscoach Sven Vanthourenhout het samen. Ook Van Aert wist het wel te smaken. "Dit stemt me tevreden", klonk het vrijdag, "het parcours is lastiger dan ik had verwacht, maar natuurlijk blijft Mathieu de topfavoriet. Ik hoop ook op een derde titel, ik heb hard toegeleefd en gewerkt naar dit WK. Ik ben niet nerveus, voel me beter dan vorig jaar, zelfs dubbel zo goed, want toen sukkelde ik met een knieblessure. Maar Mathieu heeft dit seizoen bewezen dat hij sterker is dan mij."

Als we er de statistieken bijhalen, dan zien we dat Wout van Aert nog nooit wist te winnen op het parcours van Valkenburg, noch bij de jeugd, noch bij de elite. Vier keer werd hij tweede: na Mathieu van der Poel in 2016 en Lars van der Haar in 2015, bij de beloften toonde Michael Vanthourenhout zich telkens de betere in 2014 en 2013. En in de editie van februari 2013, toen de wedstrijd nog geen deel uitmaakte van de Wereldbeker, werd Van Aert twaalfde in de categorie elite en beloften samen, niet meteen een referentie dus.

Daar tegenover staan twee overwinningen van Mathieu van der Poel, in 2016 bij de elite en in februari 2013 bij de junioren toen de wedstrijd nog geen Wereldbeker was. In 2015 was de Nederlander er niet bij door een blessure, in 2014 werd hij zesde bij de beloften en in oktober 2013 moest hij vrede nemen met een derde stek bij de beloften.

Maar het parcours valt dus niet te vergelijken en dit is een WK. "Ik heb al een super seizoen achter de rug", sprak Van der Poel na Hoogerheide, "maar natuurlijk, ik wil graag die kers op de taart." Willen de Belgen een tweede regenboogtrui voor Van der Poel verhinderen, dan moeten ze vermijden dat hij er zoals zo vaak al meteen na de start van door gaat. "Het is het enige moment in de wedstrijd dat we iets voor Wout kunnen betekenen", stelde Daan Soete na de verkenning vast. "We moeten hopen dat enkele Belgen er voor zorgen dat Mathieu niet meteen een kloofje weet te slaan. Daarna zal het al snel een duel tussen Wout en Mathieu worden en kunnen wij wellicht nog weinig voor onze kopman doen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Brussels Universities Cyclocross U23 Lander Loockx
VELDRIJDEN Brussels Universities Cyclocross JUNIOR Ryan Cortjens
VELDRIJDEN Brussels Universities Cyclocross ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Brussels Universities Cyclocross DAMES E Ceylin Del Carmen Alvarado
VELDRIJDEN Namen - Telenet UCI World Cup ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Telenet UCI World Cup DAMES E Lucinda Brand
VELDRIJDEN Namen - Telenet UCI World Cup U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Namen - Telenet UCI World Cup JUNIOR Ryan Cortjens
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock