Sport.be

Veldrijden

Van der Poel imponeert laatste keer voor WK

28.01.2018 | Liene Geysen

Belga

Mathieu van der Poel heeft zondag in het Nederlandse Hoogerheide de negende en laatste manche van de wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Hij was al zeker van de eindzege in het regelmatigheidscriterium.

De 23-jarige Van der Poel (Corendon-Circus) ging vroeg in de race alleen op pad en reed daarna solo naar de overwinning in eigen land. Wout van Aert (Crelan-Charles) kwam na ruim een uur koers en tien ronden als tweede over de streep op acht seconden. Michael Vanthourenhout vervolledigde het podium op 1:41. Laurens Sweeck werd vierde op 1:58 voor Kevin Pauwels. Van der Poel, die ook in 2015 en 2016 in Hoogerheide won, was sinds zijn overwinning van vorige week in het Franse Nommay zeker van zijn eerste eindzege in de Wereldbeker. De Europees kampioen blijft in het klassement Wout van Aert voor.

Van der Poel toonde reeds in het begin wie de sterkste was. Laurens Sweeck probeerde nog te ontsnappen, maar Van der Poel reed het gat snel toe. In de tweede ronde had de Nederlander al een voorsprong van 19 seconden op Sweeck, die ondertussen het gezelschap gekregen had van wereldkampioen Van Aert, Michael Vanthourenhout, Merlier en David Van der Poel. Van Aert vond het tempo van de achtervolgers te traag en ging zelf dan maar jagen op Van der Poel, maar kwam nooit tot bij de Nederlander.

Spannend duel Sweeck-Vanthourenhout

In de achtergrond werd er gestreden om plaats 3. Op 7 ronden voor het einde besloten Sweeck en Vanthourenhout weg te rijden van Merlier en David van der Poel, die de boel wat ophielden. Sweeck en Vanthourenhout streden - naast een podiumplaats - ook om plaats 4 in het eindklassement van de wereldbeker. Vanthourenhout stond slechts 3 punten voor op de ERA-Circus-renner. Sweeck deed zijn uiterste best, maar moest op 4 ronden voor het einde dan toch wat seconden gewonnen geven aan Vanhtourenhout.

Halfweg koers werd het verschil tussen Van der Poel en Van Aert enkel maar groter. De voorsprong op de wereldkampioen steeg op een gegeven moment naar 23 seconden. Op het einde kon de Crelan-Charles-renner nog wat seconden goedmaken en kwam uiteindelijk op 8 seconden van zijn grote rivaal volgend weekend binnen. Die twee zullen het dan uitvechten in het Nederlandse Valkenburg, waar Van Aert verdedigt daar zijn titel.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer