Sport.be

Veldrijden

Aerts hoopt met tweede Belgische driekleur profcontract af te dwingen

14.01.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Thijs Aerts (Telenet Fidea Lions) veroverde zondag in Koksijde zijn tweede Belgische beloftentitel.

Voor de 21-jarige Aerts, de jongere broer van Toon Aerts, wordt het meteen ook de laatste. Als laatstejaarsbelofte hoopt hij komend seizoen zijn kans te krijgen bij de profs. "Ik hoop dat ik nu toch de kans krijg van de ploeg om door te stromen naar de profs en dan zullen we zien of ik dan mijn broer of andere renners kan helpen om zo ooit bij de top van het veldrijden te horen", vertelde hij zondag na de finish.

"Als laatstejaarsbelofte is het dit jaar voor mij erop of eronder. De Belgische titel kan zeker al helpen, nu is het nog belangrijk om een goed WK (begin februari op de Cauberg in Valkenburg, red) te rijden, daar ligt nu de focus op. Daar hoop ik nog eens het beste van mezelf te geven. Het is natuurlijk niet aan mij om te beslissen of ik een profcontract krijg, dat moet je aan de ploegleiding vragen. Ik besef dat er hier maar zestien à zeventien profs aan de start staan, het zou mooi zijn om daarbij te kunnen horen."

Met twee Belgische titels en een wereldtitel bij de junioren kan de jonge Aerts wel een mooi palmares voorleggen. "Het is mijn derde trui en het is leuk om nog eens een Belgische trui mee terug naar Rijkevorsel te nemen. Het was ongelofelijk om in dit legendarische Koksijde de Belgische titel te kunnen pakken, en dat als topfavoriet. Niet zo moeilijk blijkbaar, want gisteren deed Thibau Nys het ook al. Vlak na de meet zag ik mijn vriendin en mijn moeder met tranen van geluk in de ogen, dat doet wel iets om dat te zien."

De Belgische titel kreeg hij zeker niet cadeau. Met ook nog Yannick Peeters, Stijn Caluwe en Toon Vandebosch waren er vier favorieten aan de start verschenen. Uiteindelijk kleurden zij ook de koers. "Op een gegeven moment kreeg ik een gat en dat heb ik gehouden. Het lijkt misschien allemaal gemakkelijk, maar ik heb wel een hele koers afgezien. Er werden heel wat fouten gemaakt in het zand, daar werd de koers beslist. Het tempo zakte af en toe wel, maar dat was niet bewust. Ik startte hier wel als favoriet, maar het is soms ook aan de anderen om te rijden. Ik moet het niet alleen doen. Als zij niet rijden, moet ik het ook niet doen."

Vandebosch: "Verlies koers door één domme fout"

Vandebosch was toch vooral ontgoocheld. "In de voorlaatste ronde maakte ik een heel domme fout in het zand waardoor ik moest afstappen. Op de zandstroken probeerde ik telkens op kop te zitten. Als je als tweede of derde door het zand gaat, heb je geen zicht op het spoor en dan is de kans veel groter dat je in de fout gaat. En zo is het ook gebeurd. Ik zat iets te dicht op het wiel van Thijs (Aerts, red). Ik reed me volledig vast en hij pakte meteen negen seconden en dat gat kreeg ik nadien niet meer dicht."

"Thijs was misschien wel de sterkte in de cross, hij is de verdiende winnaar, maar ik had toch graag met hem de laatste ronde ingegaan. Ik zat ook nog fris, had goed gedoseerd. Vooraf had ik schrik voor een te snelle start om daarna de man met de hamer tegen te komen. Ik ben nooit over mijn toeren gegaan en dus zat het er wel in vandaag. Ik mag niet ontevreden zijn met deze tweede plek, al had ik natuurlijk liever gewonnen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong