Sport.be

Veldrijden

Twee op een rij voor Thibau Nys

13.01.2018 | Tom Van Aken

Belga

Thibau Nys (AA-Drink Jongerenteam) heeft zich op de luchtmachtbasis in Koksijde tot Belgisch kampioen veldrijden bij de tweedejaarsnieuwelingen gekroond. De vijftienjarige Nys, zoon van veldriticoon Sven Nys, reed op de eerste plaats een verstandige cross. "Ik heb de raad van mijn vader aangenomen. Ik heb hem volledig vertrouwd"

Na eerder al enkele prikken te hebben uitgedeeld, plaatste Nys in de voorlaatste ronde zijn beslissende versnelling. Dante Coremans kon niet volgen en viel zelfs nog terug naar de vierde plaats, op 47 seconden van de winnaar. Het zilver ging uiteindelijk naar Jetze Van Campenhout, die zestien seconden na de jonge Nys over de streep bolde. Diens ploegmakker Ward Huybs werd op iets meer dan een halve minuut derde.

Voor Thibau Nys is het al de tweede Belgische titel op rij. Vorig jaar kroonde hij zich in Oostende tot Belgisch kampioen bij de eerstejaarsnieuwelingen. Komend seizoen rijdt hij bij de junioren.

Zaterdagnamiddag wordt met de wedstrijd bij de junioren de eerste dag van het BK afgesloten. Zondag worden nog de wedstrijden bij de mannen, vrouwen en beloften gereden.

'NAAR MIJN PA GELUISTERD'
Nys reed een verstandige cross en had dat naar eigen zeggen vooral aan zijn vader en veldriticoon Sven Nys te danken. "Ik heb de raad van mijn vader aangenomen. Ik heb hem volledig vertrouwd: niet alleen wat betreft het parcours, maar ook hoe je een wedstrijd moet aanpakken. Ik heb naar hem geluisterd en ik denk dat ik daar vandaag wel de koers mee win", vertelde Thibau Nys na de finish. "Laat ons zeggen dat ik met zijn verstand gereden heb. Hij heeft nu eenmaal die ervaring en weet hoe ik dergelijke crossen moet aanpakken. Het ging bij ons in de familie alleen maar over het BK en als dat dan lukt, is dat nog drie keer zo mooi."

Na een mislukte start domineerde Nys al snel de wedstrijd. "Mijn start was niet super, ik schoot al snel uit mijn klikpedalen, maar ik heb me rustig proberen te houden. Ik had ook niet al te veel plaatsen verloren. Ik heb mijn eigen koers proberen te rijden, dat is hier cruciaal. Ik wist dat ik rustig moest blijven. In de derde ronde had ik al een klein gaatje, maar ik wist als ik hier over mijn toeren zou gaan, dat ik dan misschien niet eens op het podium zou staan. Ik heb wat druk gezet, maar in het zand kwamen ze wel nog terug. Het was een geweldige wedstrijd."

Thibau Nys lijkt gemaakt om in de voetsporen van zijn vader te treden. Nu al zijn de camera's en fotografen in zijn buurt al niet meer weg te denken. "Ik voel enkel de druk die ik mezelf opleg. Al hetgeen er rond mij gebeurt, daar heb ik geen last van. Vandaag viel alles weer in z'n plooien, zoals vorig jaar. Ik was wel sterk vandaag, ik denk dat de beste gewonnen heeft. Volgend jaar ben ik junior en dan zal er meer concurrentie van op de eerste plaats oudere jongens zijn. We zien wel, eerst gaan we hier nog van genieten", besloot hij.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer