Sport.be

Veldrijden

Van der Poel houdt strijdende Sweeck af in Essen

09.12.2017 | Erik Duchateau

Belga

In de DVV Verzekeringen Trofee van Essen ging de zege naar topfavoriet Mathieu Van der Poel. De Europese kampioen kreeg wel flink weerwerk van Laurens Sweeck. Toon Aerts mocht als derde mee op het podium.

Tom Meeusen was in eigen dorp gebrand op een topnotering en sloeg in de eerste ronde samen met zijn ploegmaat Mathieu Van der Poel en Toon Aerts meteen al een kloofje. Bij het begin van de tweede ronde deed Meeusen er nog een schepje bovenop. Hij nam enkele meters voorsprong, maar knalde tijdens een lastige modderpassage tegen een paaltje. Gevolg: kapotte rem, gedwongen fietswissel en een terugval naar positie 12. Uiteindelijk zou Meeusen toch nog als achtste eindigen.

Toen Aerts even later het tempo van Van der Poel niet meer aankon, leek de Nederlander op weg naar een nieuwe one-man-show, maar dat was buiten Laurens Sweeck gerekend. In de derde ronde reed de renner van ERA-Circus het gat op Van der Poel op zijn eentje dicht. De twee bleven tot ongeveer halfkoers samen, maar toen wipte Van der Poel gezwind over de balkjes terwijl Sweeck dat al lopend moest doen. Een nieuwe kloof was het gevolg en deze keer was ze definitief.

Sweeck kon de schade rondenlang tot een vijftal seconden beperken, maar finaal moest hij zich toch gewonnen geven. Van der Poel had aan de meet uiteindelijk 23 seconden voorsprong op Sweeck. Toon Aerts werd derde op 42 seconden en Corné Van Kessel legde beslag op de vierde plaats.

Lars Van der Haar, die achter Van der Poel tweede stond in het algemeen klassement van de DVV Verzekeringen Trofee, had een iets mindere dag en moest als vijfde een dikke minuut prijsgeven op Van der Poel. Van der Haar blijft wel tweede in het klassement maar ziet zijn achterstand op Van der Poel oplopen tot 3 minuten. Wout Van Aert was de grote afwezige in Essen en verliest zijn derde plaats in het klassement aan Toon Aerts. Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong