Sport.be

Veldrijden

Mathieu van der Poel pakt eerste Europese titel in Tabor

05.11.2017 | Ward Bollen

Belga

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zich zondag tot Europees kampioen veldrijden gekroond. De 22-jarige Nederlandse topfavoriet was ook in het Tsjechische Tabor een klasse te sterk.

Zijn landgenoot Lars van der Haar werd tweede op 22 seconden. Toon Aerts won de sprint om het brons tegen Michael Vanthourenhout, op 1:27 van de winnaar.

Aerts, die vorig jaar de favorieten verraste in het Franse Pontchâteau, moet zijn Europese kampioenentrui inleveren. Voor Van der Poel is het de dertiende zege in vijftien wedstrijden. De Nederlander heeft goede herinneringen aan Tabor. In 2015 veroverde hij er de wereldtitel. 

Al van bij de start nam Mathieu van der Poel het heft in handen. Hij had aan Lars van der Haar een perfecte kompaan. De rest moest even passen. In de tweede ronde ontdeed de Nederlandse kampioen zich van Van der Haar. Hij trok de derde ronde in met een voorsprong van vijf seconden op Van der Haar en 27 seconden op Aerts. Achter de uittredende Europese kampioen klitte een groepje met elf renners samen, met daarbij onder anderen Laurens Sweeck, Tim Merlier, Quinten Hermans, Daan Soete, Kevin Pauwels, Jens Adams en Michael Vanthourenhout. Aerts werd ingerekend en daarna trok Sweeck alleen in de tegenaanval. Ook Sweeck werd weer bijgebeend, terwijl Mathieu van der Poel zijn voorsprong verder bleef uitbouwen op Van der Haar. Op drie ronden van het einde telde hij al anderhalve minuut voorsprong op een groepje met twaalf renners, onder wie acht Belgen.

Enkel de strijd voor de laatste podiumplaats was spannend. Merlier en Soete gingen op een technische strook even tegen de grond, maar konden na verloop van tijd opnieuw plaatsnemen in de omvangrijke achtervolgende groep. Mathieu van der Poel kwam niet meer in de problemen en mocht van de laatste ronde opnieuw een heuse ereronde maken.

Vanthourenhout sprong over de balkjes en sloeg zo een klein kloofje. Aerts glipte mee en zij mochten in een sprint met twee uitmaken wie derde zou worden. Daarin haalde Aerts het.

Wout van Aert was de grote afwezige in Tabor. De wereldkampioen besliste om het EK aan zich voorbij te laten gaan.

Eerder op de dag veroverden Sanne Cant en Eli Iserbyt de gouden medaille bij respectievelijk de vrouwen en de beloften. Laura Verdonschot pakte zilver bij de beloftes. In 2018 wordt het EK veldrijden in het Nederlandse Rosmalen gereden.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong