Sport.be

Veldrijden

Eli Iserbyt verslaat toptalent Pidcock bij de beloften

05.11.2017 | Ward Bollen

Belga

Eli Iserbyt (Marlux-Napoleon Games) heeft zondag op het EK veldrijden in het Tsjechische Tabor de gouden medaille veroverd bij de beloften (U23). Hij haalde het in de sprint voor de Britse favoriet Tom Pidcock, al protesteerde die omdat Iserbyt onregelmatig zou gesprint hebben.

Na het bekijken van de televisiebeelden behielden de UCI-commissarissen echter de uitslag. De Nederlander Sieben Wouters vervolledigde het podium.

Yannick Peeters finishte als zevende, Thijs Aerts werd negende en Jelle Schuermans vervolledigde de top tien. Op de erelijst volgt de 20-jarige Iserbyt Quinten Hermans op. In de laatste vijf edities van het EK waren de Belgen telkens bij de beloften aan het feest.

Eli Iserbyt nam van bij de start het hele pak op sleeptouw. Door zijn hoge tempo konden enkel de Nederlander Sieben Wouters, de Fransman Joshua Dubau en de Tsjech Adam Toupalik volgen. Een groepje met Thijs Aerts volgde wat verderop, terwijl de Brit Thomas Pidcock even opgehouden werd na een val.

Achter het viertal Iserbyt, Wouters, Toupalik en Joshua Dubau sloegen Thijs Aerts, Pidcock, Thomas Joseph, Lucas Dubau en Kelvin Bakx de handen in elkaar. Het tempo stokte wat en zo sloten ook nog onder anderen Yannick Peeters voorin aan. Een groep van tien leiders trok de derde ronde in. De kopgroep bleef aanzwellen want ook Johan Jacobs, Jelle Schuermans en Toon Vandebosch hadden de kloof gedicht. Tot de Nederlanders Wouters en Dekker de snelheid optrokken. Joshua Dubau, Pidcock, Toupalik, Antoine Benoist en een zeer attent rijdende Iserbyt schoven mee. Aerts probeerde in zijn eentje de kloof met de zeven leiders te overbruggen en slaagde daar op twee ronden van het einde in.

Pidcock maakte op de balkjes opnieuw een fout en werd even opgehouden. Dat was het sein voor Joshua Dubau, Iserbyt en Wouters om zich af te zonderen van de rest. Dit trio trok de slotronde in met een voorsprong van vijf seconden op Pidcock en Dekker. De twee overbrugden de kloof en zo kregen we vijf leiders. Iserbyt demarreerde, Pidcock reageerde gepast. Meteen mochten deze twee uitmaken wie de winnaar zou worden na een spannend slot. Joshua Dubau verspeelde zijn bronzen medaille nog na een val in de laatste bocht en zag hoe Wouters hem voorbijreed.

'VAN GEEN KWAAD BEWUST'

"Ik ben me van geen kwaad bewust. Ik heb Pidcock nooit zien komen, dus er kan toch geen probleem zijn?", stelde de derdejaarsbelofte. "Ik vatte de sprint aan op de rechterkant van de weg. Ik keek steeds voor mij uit en omdat de wind van rechts kwam besloot ik om zo dicht mogelijk bij de afsluiting te blijven. Ik heb hem nooit zien komen en koos dus mijn eigen lijn."

"Ik had heel de wedstrijd last van zenuwen. Zeker omdat we met zo'n grote kopgroep de ronden afmaalden. Ik moest er steeds voor zorgen dat ik niet te veel naar achteren werd gedrumd. Uiteindelijk kwamen Pidcock en ikzelf in de laatste ronde aan de leiding. Toen hij aanviel, ging ik ook vol door want ik wou sowieso als eerste aan de spurt beginnen. Dat lukte me ook. In de laatste rechte lijn gaf ik vol door en dat was mijn geluk. Ik ben alvast blij met deze nieuwe titel en deze knappe trui", besloot Iserbyt.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong