Sport.be

Veldrijden

Ruddervoorde pakt uit met enkele nieuwigheden

27.10.2017 | Ward Bollen

Belga

In Ruddervoorde vindt zondag de vierde manche van de Telenet Superprestige plaats. De organisatie pakt uit met enkele nieuwigheden op het parcours met een nieuwe start en finish.

De cross op de weide van de familie Pyfferoen in de Vrijgeweidestraat onderging een aantal veranderingen. "Te beginnen met een nieuwe start en finish", doet Kurt Vanneste van de Superprestige uit de doeken. "We maken niet langer gebruik van de straat (de Vrijgeweidestraat, red), maar hebben een 166 meter lange en zes meter brede strook met betonklinkers op de weide gelegd. Dat is gemakkelijk, nu hoeven we niet langer de bewoners lastig te vallen om 7 uur 's morgens om alles klaar te zetten op zondag, maar ligt het ganse parcours gewoon op de weide."

Voorts was ook de trap op de heuvel aan vernieuwing toe. "En we hebben meteen het aantal treden verdubbeld, van 12 naar 24", aldus Vanneste. "Bovendien doen we die bewuste heuvel nu in plaats van twee, drie keer aan. Eén keer via de trap en één keer via de schuine kant waar we omhoog en omlaag rijden. Die kant kunnen de renners berijden met de fiets en dan nog een derde en laatste keer waar hen een steile klim wacht en de renners hoogstwaarschijnlijk allemaal van de fiets moeten. Allemaal, op één na: aanvankelijk dacht ik dat enkel Mathieu van der Poel die met de fiets omhoog zou kunnen rijden, maar ik zag intussen de voorbije dagen dat nog enkele andere jongens daarin slaagden. Het wordt dus een beetje afwachten voor zondag."

Ruddervoorde staat bekend als een bochtig parcours. "Er liggen nog altijd veel bochten", bevestigt Vanneste. "Zo'n 40, maar er liggen nu ook een aantal lange, rechte stroken op het parcours waar je snelheid kan ontwikkelen of even kan herstellen. Deze cross heeft de voorbije jaren een enorme ontwikkeling meegemaakt. Van dertig jaar geleden een typische cross in een weide waar de renners bij wijze van spreken met de fiets over de schouder al lopend over de finish kwamen tot vandaag een omloop met veel uitdagingen. Voor het publiek staan er vier schermen zodat ze niets van de wedstrijd moeten missen en nu het parcours volledig op de weide ligt, kunnen ze heel gemakkelijk van op verschillende plaatsen de renners live aan het werk zien."

Na zijn zege vorige week in Boom leidt Wout van Aert in het klassement met 43 punten, één meer dan Mathieu van der Poel die weliswaar in Gieten en Zonhoven won, maar door een valpartij vierde werd in Boom en dus minder punten raapte. Bij de vrouwen scoorde Maud Kaptheijns drie op drie en telt ze 45 punten, zeven meer dan Sanne Cant die in de Telenet Superprestige nog niet wist te winnen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong