Sport.be

Veldrijden

Kaptheijns verstevigt leidersplaats in Telenet Superprestige

15.10.2017 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Van start tot finish: Maud Kaptheijns (Crelan-Charles) maakte indruk in Zonhoven. Door haar zege pakt ze een twee op twee in de Superprestige en verstevigt ze uiteraard haar leidersplaats. Sanne Cant werd na een achtervolgingsrace nog tweede, Nikki Brammeier derde.

Ze liet er van bij de start geen twijfel over bestaan: Kaptheijns was dé vrouw van de dag in Zonhoven. Na twee rondes lag de Nederlandse al een halve kuil voor. Achterin was Sanne Cant, nog steeds ziekjes na maagproblemen vorig weekend, slecht gestart met een stek net buiten de toptien.

Nikki Brammeier nestelde zich op de tweede plaats, beloftenwereldkampioene Annemarie Worst zat verrassend een plekje verder. Katie Compton was ook goed weg, maar haar debuut in de kuil verliep niet zoals gepland. Uiteindelijk zakte ze meer en meer weg in het zand.

Kaptheijns reed intussen comfortabel weg van de rest naar een tweede zege op rij in de Superprestige. Cant kwam de laatste drie ronden plots onder stoom en vloog naar achtervolgers Brammeier en Worst toe. In de laatste ronde maakte ze de aansluiting, waarna de wereldkampioene zich ontdeed van eerst Worst en later Brammeier. De Lilse werd op ruim een minuut van Kaptheijns tweede na een vreemde wedstrijd voor haar, Brammeier werd derde.

Kaptheijns: 'Andere voedingsaanpak loont'

Er stond eigenlijk geen maat op Maud Kaptheijns. "Ik weet ook niet wat zeggen", lachte ze. "Ik ben ontzettend blij. Ik heb me geamuseerd in de kuil, die er beter bij lag dan bij mijn eerste verkenning op woensdag. Ik kon op het zandstrookje bergop telkens ver rijden, waardoor ik telkens voorsprong nam. Omdat ik de kopstart nam, kon ik geconcentreerd mijn lijnen uitkiezen en op adem komen op de tussenstukken."

De Nederlandse is talk of the town in het veldritwereldje door haar enorme stap voorwaarts dit seizoen. "Vooral mijn nieuwe aanpak bij mijn voeding heeft geloond, denk ik. Ik nam te weinig koolhydraten en suikers in. Nu beschik ik over meer energie, waardoor ik beter kan trainen en dus ook crossen. Drie kilo lichter ben ik, terwijl ik eigenlijk een stuk meer eet. Ik heb nog steeds mijn eigen willetje en durf al eens te overtrainen, hoor. Maar ik voel me thuis in de ploeg. Ik heb hier rust gevonden."

Cant: 'Puur op techniek tweede geworden'

Sanne Cant werd tweede na een prachtige remonte die het publiek opzweepte. Maar zelf blijft ze haar kritische zelve. "Er is beterschap, maar in de stukken bergop zat er ook vandaag weer niks op", gaf ze grif toe. "Ik reed vol door in het begin, maar iedereen ging me nog voorbij. Ik zat dan nog juist achter een valpartij en kon in die groepjes mijn ding niet doen. Pas toen ik mijn eigen lijnen kon kiezen, reed ik weg van de rest."

Donderdag had ze nog een maagontsteking, maar toch haalde ze nog die begeerde tweede stek. "Puur op techniek ben ik nog tweede geworden, dit heeft niks met goede benen of conditie te maken. Ik ben ook verrast door de sterke seizoensstart van Maud. Altijd plezant om stappen te zetten in je carrière, ik kan erover mee spreken. Ik weet niet wanneer we de beste Cant zullen zien. Ik hoop erdoor te komen tegen november zoals altijd, want het zal moeten", pufte ze.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong