Sport.be

Veldrijden

De Bie heeft de titelverdediger, maar mist een troef

17.01.2017 | Niels Dirkx

Belga

Bondscoach Rudy De Bie heeft dinsdagmiddag zijn selectie bekendgemaakt voor het WK wielrennen in Luxemburg. "Ik verwacht me aan een duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel", aldus de bondscoach, "zoals we dat al weken zien in de cross."

Eén kopman, zes andere renners. De keuze over die zesde naam was nog het enige strijdpunt in de selectie en de keuze viel uiteindelijk op Gianni Vermeersch. "Gianni heeft de voorbije weken zeer sterke wedstrijden gereden", stelt de bondscoach. "Dat was niet altijd te zien aan zijn resultaten door de pech waarmee hij af te rekenen kreeg, maar op basis van de sportieve criteria verdient hij een plekje in deze selectie. Hij is bijzonder strijdvaardig, niet altijd de leukste jongen om tegen te koersen, maar op een WK rijdt hij tegen een buitenlander, dus daar heb ik dan geen enkel probleem mee", lachte hij.

Maandag raakte bekend dat Van Aert sukkelt met de knie en daarom vroegtijdig terugkeerde van trainingsstage. Hij moet nu enkele dagen rusten en gaat donderdag weer op controle. "Ik heb niet alle info over Wout", aldus de bondscoach, "maar ik maak me niet al te veel zorgen. Ik denk dat er in de eerste plaats voorzichtigheid is geboden nu. Dat hij zich enkele dagen rustig moet houden. Het zou me niet verbazen dat hij de Wereldbeker in Hoogerheide laat schieten omdat hij dat klassement al op zak heeft. Hij zal wel weten waar hij mee bezig is en ik zie het nog altijd positief in voor het WK. Of hij nu wel of niet rijdt komend weekend maakt niet veel uit. Ik houd er totaal geen rekening mee dat hij er niet bij zal zijn op het WK, dat lijk me helemaal niet aan de orde."

De Bie verwacht zich er aan dat de wedstrijd vroeg zal opengebroken worden. "Zoals we al vaker zagen de voorbije weken", legt hij uit, "een duel tussen Wout en Mathieu van der Poel, op het scherp van de snee. Met Wout hebben we één uitgesproken kopman. Het is aan de andere jongens om zich ook te tonen. Ik hoop dat Tom Meeusen een sterke start heeft en met Kevin Pauwels weet je nooit op een WK en hij heeft al enkele keren aanspraak gemaakt op een podiumplaats. En dan zijn er ook de andere jongens zoals Laurens Sweeck bijvoorbeeld. De conditie van de dag zal heel bepalend zijn."

DOMPER

Door de blessure van Toon Aerts, die zeker was van een selectie omwille van zijn Europese titel, mag Rudy De Bie nu slechts met zeven in plaats van acht renners naar het WK in Luxemburg afreizen. "Een opdoffer", beseft ook de bondscoach.

Aerts had automatisch startrecht als Europees kampioen, maar dat startrecht mag niet doorgegeven worden en dus valt één man weg uit de selectie van De Bie. "Dit is ontzettend jammer", aldus De Bie, "in de eerste plaats voor Toon zelf die echt uitkeek naar dit WK, maar ook voor onze ploeg. Hij is een troef die we nu niet meer kunnen uitspelen."

"Toon is een ploegspeler, ligt goed in de groep", aldus De Bie, "hij is een belangrijke pion en had zeker zijn rol kunnen spelen op dit WK. Hij is ook iemand die de wedstrijd vroeg openbreekt en de tegenstand onder druk kan zetten", gaat hij verder, "dat valt nu weg. Stel ook dat Mathieu en Wout te veel naar elkaar zouden kijken, dan kon je Toon nog uitspelen. Hij kijkt naar niets of niemand in een wedstrijd, hij rijdt zijn eigen koers en hij heeft niet veel ruimte nodig, dat bewees hij op het EK en in Baal. Maar goed, het is wat het is, ik had hem er liever bijgehad maar we moeten ons nu tonen met zeven renners."

Belgische WK-selectie

De Belgische selectie voor het WK veldrijden dat op 28 en 29 januari 2017 plaatsvindt in Bieles in Luxemburg:

Elite mannen:
Wout van Aert, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en Gianni Vermeersch
Reserve: Jens Adams, Jim Aernouts en Klaas Vantornout (alfabetische volgorde)

Elite vrouwen:
Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Ellen Van Loy en Jolien Verschueren
Reserven: Joyce Vanderbeken en Karen Verhestraeten

U23 mannen:
Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Jonas Degroote, Kobe Goossens, Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Yannick Peeters
Reserven: Stijn Caluwé en Thomas Joseph

U23 vrouwen:
Laura Verdonschot

Junioren mannen:
Yentl Bekaert, Jelle Camps, Timo Kielich, Toon Vandebosch, Florian Vermeersch

Als België de eindzege pakt in de Wereldbeker, wordt één van de volgende junioren nog toegevoegd als zesde renner: Andreas Goeman, Arno Van den Broeck of Arne Vrachten.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong