Sport.be

Veldrijden

Thibau Nys Belgisch kampioen veldrijden

07.01.2017 | Jonas Verheyen

Belga

Thibau Nys is de nieuwe Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaars nieuwelingen. De 14-jarige zoon van Sven Nys liet in Oostende Lennert Belmans en Ward Huybs achter zich.

Thibau Nys was samen met Dante Coremans de topfavoriet bij de eerstejaarsnieuwelingen en al meteen bij de start maakten ze hun intenties duidelijk. Het duo kende een blitzstart en reed op kop over de brug naar het zand. Niet veel verder volgde Lennert Belmans, de renner van IKO Enertherm-Beobank zou de aansluiting nog maken. En hoewel Coremans een hoog tempo oplegde, slaagde Ward Huybs er toch nog in om vooraan aan te pikken en kregen we een leiderskwartet.

Coremans en Nys toonden zich de sterkste van de vier, Belmans en Huybs moesten regelmatig enkele lengtes goedmaken. Een slipper van Coremans iets over halfweg cross zorgde ervoor dat hij op achtervolgen was aangewezen, maar hij pikte weer aan bij de leiders. Huybs kreeg het moeilijk in het slot, maar uiteindelijk doken ze met vier de slotronde in.

Pech kruiste evenwel het pad van topfavoriet Coremans, want over de balkjes ging hij onderuit. Nys versnelde, nam enkele meters, maar Belmans plooide niet. Ook Huybs keerde nog terug. Een nieuwe versnelling van Nys helemaal in het slot volstond evenwel voor de Belgische titel, voor Belmans en Huybs.

THIBAU NYS: "NIET VERWACHT"

Thibau Nys domineerde samen met die andere topfavoriet, Dante Coremans, de wedstrijd. In het slot ging Coremans aan de balkje onderuit. "Ik zag wat er gebeurde", vertelde de jonge Nys. "Jammer voor hem, maar vallen hoort bij de cross en ik versnelde nog een keer."

Aanvankelijk moest hij nog Huybs en Belmans bij zich dulden, finaal wist Nys zich ook van hen te ontdoen. "Alles viel in de slotfase in de juiste plooi", zei hij daarover. "Vooraf had ik niet gedacht dat ik hier kampioen zou worden, maar ik denk dat we er hier een mooie wedstrijd van gemaakt hebben. Dante maakte het me echt lastig, maar op het eind win ik toch."

"Hier ben ik heel blij mee. Uiteraard heb ik veel aan mijn papa te danken. We hebben samen gekozen met welke banden ik hier vandaag zou rijden, welke druk er in moest, hoe ik door het zand moest rijden, wanneer ik best op en af mijn fiets zou springen. Hij heeft me alles geleerd, ik ben hem daar heel dankbaar voor."

SVEN NYS: "HELE TROTSE VADER"

"Zelf werd ik nooit Belgisch kampioen bij de nieuwelingen", aldus vader Sven Nys na afloop. "Nu realiseert Thibau dit wel en dat is fantastisch natuurlijk. Het is heel moeilijk om te verwoorden wat ik nu voel. Uiteraard ben ik trots, maar ik was ook trots geweest indien hij op een vierde plek was geëindigd. Hij geniet van wat hij doet, hij vindt plezier in het fietsen en dat is voor mij als vader het belangrijkste."

"Zelf was ik altijd gestresseerd voor kampioenschappen, had ik een benauwd gevoel, voelde ik de druk. Na mijn pensioen dacht ik dat nooit meer te hebben en kijk, we zijn nog geen jaar later en dat gevoel is er opnieuw. Thibau is daarin helemaal anders, hij gaat er gemakkelijk mee om en rijdt gewoon zijn wedstrijd. Hij rijdt hier vandaag een fantastische koers en maakt het op een mooie manier af. Ik ben een hele trotse vader."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong