Sport.be

Veldrijden

Sven Nys na opgave: 'Een off-day'

19.10.2014 | Ward Bollen

Belga

Sven Nys stapte in het slot van de WB-cross in Valkenburg uit koers. Ook vorig jaar haalde hij er het eind niet. "Ik had een heel slechte dag", zei hij na afloop aan zijn camper. "Zoals ik die in mijn hele carrière al een paar keer bij deze weersomstandigheden heb gehad."

Nys demonstreerde vorige week nog in Ronse, maar kwam er zondag niet bij te pas. De warmte, tussen 21 en 22 graden in Valkenburg, noemde hij als voornaamste oorzaak. "Ik heb ook al goede prestaties geleverd bij warm weer, maar ook slechte en vandaag was zo'n slechte dag. Dat is jammer, maar je kan dat vooraf niet voorspellen. Vorige week was het ook bijna 20 graden in Ronse en lukte het wel. Vandaag liep het niet zoals ik wilde, had ik geen kracht. Ik heb ook gewoon geen goede week achter de rug", ging hij verder. 

"Donderdag wou ik starten in Ardooie, maar moest ik door ziekte een ganse dag van de fiets blijven. Ik weet dat ik gevoelig ben aan evenwichtstoornissen, maar het overkwam me gelukkig nog niet te vaak: drie keer slechts op tien jaar tijd: in Ardooie, na een wedstrijd in Neerpelt en ooit bij een rit in de Boucles de la Mayenne. Ik had niet gepland om donderdag een ganse dag van de fiets te blijven, dan zorgt dat er misschien ook voor dat je daags voor de wedstrijd wat te veel inspanningen levert. Wat voor zin heeft het te zoeken naar verklaringen. Het is nu zo. Ik mag daar vooral niet te lang bij stil staan. Het klassement in de Wereldbeker is een verloren zaak. Dat is jammer, maar dat kan een voordeel betekenen voor andere klassementen."

Nys maakt zich alleszins geen zorgen om zijn conditie. "Vorig week had ik nog die supervorm te pakken. Die kan nu opeens niet verdwenen zijn. Dit was een slechte week, een slecht weekend. Volgende week kan het weer helemaal anders zijn."

TWEE WEKEN MALLORCA

Nys reist maandag af naar Mallorca voor twee trainingsweken. "Daar verandert mijn slechte prestatie van zondag in Valkenburg niets aan", aldus de Belgische kampioen. "Ik wil me er optimaal voorbereiden met het oog op de Koppenbergcross en de wedstrijd in Zonhoven."

Volgend weekend staan geen klassementscrossen op het programma, wel twee kleinere wedstrijden in Meulebeke en Kruibeke. Ideaal dus om enkele stevige trainingen in te lassen, moet Nys gedacht hebben. Al staat hij wel op de affiche in Kruibeke en Meulebeke.

"Ik vlieg even over en weer", zei hij. "Na dat weekend keer ik gewoon terug naar Spanje, waar ik mijn trainingen zoals voorzien ga afwerken. Dat was gepland met het oog op de Koppenberg", waar Nys op 1 november een gooi wil doen naar zijn tiende zege.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer