Sport.be

Veldrijden

Nieuwe topcyclocross op Circuit Spa-Francorchamps

15.02.2014 | Filip Cleeren

Belga

De Grand Prix de la Région Wallonne in Dottenijs, de oudste veldrit van Wallonië, krijgt volgend seizoen een nieuwe locatie. Het Circuit Spa-Francorchamps zal op zondag 23 november 2014 het decor vormen voor een gloednieuwe topveldrit. Golazo sports staat in voor de organisatie van de vernieuwde GP de la Région Wallonne, die deel zal uitmaken van de Hansgrohe Superprestige.

Begin december, twee maanden nadat de Duitser Marcel Meisen in Dottenijs de 16de editie van de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam had geschreven, had Golazo sports alle twijfels over het voortbestaan van de wedstrijd al weggenomen. Omdat er in de toekomst niet langer op het traditionele parcours in Dottenijs-Moeskroen georganiseerd kon worden, keek Golazo sports uit naar een nieuwe locatie. Die is nu gevonden: het wereldberoemde Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. Marc Duquesnoy, de stichter van Wallonië's oudste cyclocross, blijft ook bij de nieuwe organisatie betrokken. "Spa-Francorchamps is het mooiste circuit ter wereld. De toekomst van de Grand Prix de la Région Wallonne is verzekerd en dat stemt mij bijzonder gelukkig."

Na de UCI Wereldbeker in Namen is de GP de la Région Wallonne de tweede cyclocrossorganisatie van Golazo sports in Wallonië. De cross op het Circuit Spa-Francorchamps wordt volgend seizoen één van de acht manches van de Hansgrohe Superprestige. De koepelorganisatie van het oudste regelmatigheidscriterium binnen het veldrijden was op zoek naar een aantrekkelijke Waalse manche en vond met Golazo sports en de Grand Prix de la Région Wallonne de ideale match. Voorzitter Superprestige Etienne Gevaert: "We zijn opgetogen dat we na 33 seizoenen eindelijk eens de taalgrens kunnen oversteken om op een mythische plaats in Wallonië, in samenwerking met Golazo, een topveldrit in de Hansgrohe Superprestige te mogen ontvangen."

Christophe Impens, managing director Golazo sports: "Dit is een droom die in vervulling gaat. Ik heb een persoonlijke band met de regio rond Spa-Francorchamps. Los daarvan is dit een iconische locatie, waar we een toporganisatie gaan neerzetten. Het feit dat we dit samen kunnen doen met de koepelorganisatie van de Superprestige is tevens een heel goede evolutie voor de veldritsport. Het is het bewijs dat organisatoren wel degelijk kunnen samenwerken en samen bouwen aan de ontwikkeling van de sport buiten Vlaanderen."

RAIDILLON SPEERPUNT OP ATTRACTIEF PARCOURS

Parcoursbouwer in Spa-Francorchamps is Erwin Vervecken. "Het parcours zal heel compact zijn en dus erg aantrekkelijk voor de toeschouwers", aldus de drievoudige wereldkampioen. "En uiteraard ook erg aantrekkelijk voor de renners... die over klimmersbenen beschikken. Speerpunt op het parcours is de befaamde Raidillon. Om de aankomst te bereiken moet een klim van 17% bedwongen worden. Naast de Raidillon bevat het parcours ook de Ancienne Douane, de Eau Rouge en het loodzware grasveld aan de laatste chicane voor de F1-finish."

Golazo sports vindt in Spa-Francorchamps niet alleen de ideale bouwstenen voor de uitbouw van een aantrekkelijk parcours; ook de omkadering is perfect. Het Circuit Spa-Francorchamps is een eventsite waar alles voorhanden is: publieksparkings, accommodaties, toiletten, nutsvoorzieningen,... Ideaal dus om Spa-Francorchamps op zaterdag 22 en zondag 23 november volledig om te toveren in een fietsparadijs. Daags voor de profs en de beste jeugdrenners elkaar bekampen in de Grand Prix de la Région Wallonne wordt er een massa-evenement voor mountainbikers en cyclocrossers georganiseerd.

FIETS ZELF OVER HET F1-CIRCUIT

Liefhebbers van de off-roadfiets én van de Ardennen gaan op zaterdag 22 november iets unieks kunnen beleven op en om het Circuit van Spa-Francorchamps. Er zijn tochten van 25 en 45 km uitgestippeld. Uiteraard met een rondje op het F1-circuit, maar ook een ontdekkingstocht dwars door de bossen van Francorchamps, Stavelot en Stoumont. De langste afstand heeft een massastart met chronometrage. Genoeg redenen dus om er op 22 en 23 november een weekendje Ardennen van te maken. In de buurt van Spa-Francorchamps zijn tal van overnachtingsmogelijkheden.

"Wij zullen de wielerliefhebbers hier met open armen verwelkomen", zegt Pierre-Alain Thibaut, general manager van Circuit Spa-Francorchamps. "Wij willen - zeker in de wintermaanden - inzetten op diversificatie zodat Circuit Spa-Francorchamps het jaar rond optimaal gebruikt wordt. Op 22 en 23 november zullen vele internationale teams, wielertoeristen en toeschouwers naar ons circuit afzakken en dat betekent een boost voor de lokale economie. Wij zijn erg blij met de komst van de wielerevenementen van Golazo sports naar het Circuit Spa-Francorchamps."

De Superprestige op het Circuit Spa-Francorchamps zal live worden uitgezonden op VIER en RTBF.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer