Sport.be

Veldrijden

Wereldbeker Pilsen staat in het teken van de revanche

26.10.2012 | Ward Bollen

Belga

Eén week na Tabor wordt zondag in Pilsen het Tsjechische luik van de Wereldbeker veldrijden afgesloten. Voor enkele renners staat de wedstrijd in de bierstad ongetwijfeld in het teken van de revanche.

Dat geldt niet meteen voor Kevin Pauwels. De uittredende wereldbekerwinnaar won vorige week meteen de eerste confrontatie van dit seizoen en mag dus andermaal de witte leiderstrui aantrekken. 

Belgisch kampioen Sven Nys zal wellicht wel wat extra prikkels voelen. Hij was vorige week misschien wel de sterkste in Tabor, maar een gebroken ketting deed hem veel tijd verliezen. Dat hij uiteindelijk  toch nog als vijfde finishte, is een bewijs van zijn uitstekende vormpeil. Dat hij het kan in Pilsen, bewees hij vorig jaar door in de slotronde met een gewaagd manoeuvre Pauwels en Zdenek Stybar naar de dichtste ereplaatsen te verwijzen.

Wellicht nog meer revanchegevoelens zullen zondag bij  wereldkampioen Niels Albert in het hoofd spelen. Niet zozeer na zijn derde plaats van vorige week achter Pauwels en Lars van der Haar, maar wel als gevolg van wat een jaar geleden gebeurde in Pilsen. Toen het licht op groen ging, stond een overijverige cameraman voor de neus van Albert en Francis Mourey immers nog beeldjes te schieten.

Hun protest haalde niets uit en de wedstrijd werd niet afgebroken. Een lange achtervolgingsrace bracht Albert niet verder dan de achtste plaats, wat zijn kansen op een tweede opeenvolgende eindzege in de Wereldbeker al meteen hypothekeerde.

De Belgische deelnemers in Pilsen zondag zijn: Bart Aernouts, Jim Aernouts, Niels Albert, Tom Meeusen, Sven Nys, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout en Bart Wellens.

Wereldbeker - GP Pilsen - Zondag 28 oktober 2012

In de cyclocrossspecial van Cyclo Sprint analyseerde Erwin Vervecken het parcours van alle topcrossen. De drievoudige wereldkampioen deelde sterren (van 0 tot 3) uit voor techniek, zand, klimmen en sprint.

Sterren Erwin:
techniek 2
zand 0
klimmen 1
sprint 1

Zo was het vorig jaar:
Hectiek aan de start: Niels Albert en Francis Mourey worden opgehouden door een cameraman die zich te laat uit de voeten maakt. Sven Nys is in de laatste meters de snelste, behendigste en vooral slimste van een kopgroepje van drie met ook Pauwels en Stybar.
1. Sven Nys
2. Kevin Pauwels
3. Zdenek Stybar

De laatste vijf:
2011 Sven Nys
2010 Zdenek Stybar
2009 Niels Albert
2008 Martin Zlamalik
2007 Zdenek Stybar

GPS: Pilzen (Tsjechië)
TV: Sporza
Website: www.uci.chFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer