Sport.be

Veldrijden

WK veldrijden 2013 wellicht in Amerika

22.01.2010 | cyclo-cross.info - Nico Dick

Volgende week vrijdag maakt de Internationale Wielerunie (UCI) de locatie van het WK veldrijden 2013 bekend. "De Amerikaanse staat Kentucky, meer bepaald Louisville, ligt in poleposition", bevestigt coördinator Peter Van den Abeele. "Een grote stap in de internationalisering."

Peter Van den Abeele werd UCI-veldritcoördinator in 2003. Van meet af aan maakte de voormalige Belgische veldrijder/mountainbiker duidelijk dat hij voluit de kaart van de internationalisering zou trekken. Dat hij daarin graag de Verenigde Staten zou betrekken, stak hij nooit onder stoelen of banken. 

In 2007 volgde een eerste poging om in Amerika (Providence, red.) een Wereldbekerwedstrijd te organiseren. Maar de deal sprong af. Toch werd de optie Verenigde Staten nooit opgegeven. Al leek Van den Abeele vorig jaar de wanhoop nabij. "Ik krijg het financiële plaatje niet rond", klonk het ontmoedigd. 

POPULARITEIT

Dat terwijl het veldrijden er al een tijdje 'boost'. "De populariteit en het niveau van het veldrijden in mijn land blijft groeien", vertrouwde Jeremy Powers, een van de beste Amerikaanse crossers, ons meermaals toe. "Weet je dat op de meest recente nationale kampioenschappen in alle categorieën samen maar liefst tweeduizend deelnemers aan de start stonden." Ook Erwin Vervecken, in zijn carrière al een paar keer te gast over de plas, was steevast enthousiast. 

Plots lijkt de stap naar de andere kant van de plas een stuk kleiner. Vorige week lekte uit dat het WK 2013 op een niet-alledaagse locatie zou plaatsvinden. Voor het eerst in de geschiedenis van de veldritsport buiten Europa

"Louisville (een stad met goed 250.000 inwoners in de staat Kentucky, red.) ligt in poleposition", bevestigt Van den Abeele. "De stad heeft een waterdicht dossier. De definitieve toewijzing gebeurt volgende week donderdagavond tijdens een UCI-kalendervergadering in Tabor. Een dag later maken we de locatie bekend. Maar ik wind er weinig doekjes om, moest het nog nodig zijn zal ik Louisville met hand en tand verdedigen. Dit is een grote stap in de verdere internationalisering." 

Louisville, ook de geboortestad van Mohamed Ali, heeft trouwens de perfecte locatie. In een YouTube-filpje wordt haarfijn uitgelegd hoe in het Eva Bandman Park straks een permanent cyclocrossparcours wordt aangelegd met alles erop en eraan. Inclusief een parking waar makkelijk 2000 wagens kunnen parkeren. 

SVEN NYS: "ZOU MOOI AFSCHEID ZIJN"

Ook Sven Nys  is in de wolken. "Ik kreeg toevallig gisterennamiddag de primeur van Van den Abeele per sms. Als lid van de UCI-commissie heb ik een streepje voor hé", lachte de Belgische kampioen. 

"Als dit doorgaat is dit een schitterende zaak voor het veldrijden. Ik overwoog mijn carrière te beëindigen na de Olympische Spelen van Londen 2012. Maar alleen al daarvoor brei ik er nog een veldritwinter aan! Dit zou een mooi afscheid zijn."

"Trouwens, als daar in 2013 het WK plaatsvindt, vermoed ik dat er volgend jaar ook al een Wereldbekermanche in Kentucky zal ingepland worden", vermoedt de Belgische kampioen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong