Sport.be

Veldrijden

Hoogdag voor Pauwels in Zolder

26.12.2009 | Willem Bruyndonx - Julien Gielen

Een sublieme Kevin Pauwels heeft de Werelbeker-cross in Zolder gewonnen, de zevende manche van het seizoen. Niels Albert werd tweede en wordt zo alleen leider in het Wereldbeker-klassement.

Kevin Pauwels (foto belga)

Een kwieke Pauwels maakte indruk in de Wereldbeker-manche in Zolder. Samen met Aernouts en De Knegt vormde hij een vroege kopgroep. Pauwels, pas 32ste in de vorige WB-manche in zijn eigen Kalmthout, wilde duidelijk iets rechtzetten en bepaalde het tempo bij het koptrio.

In de achtervolging vormde zich een ruime groep, met daarbij het drietal Albert-Nys-Stybar en verder ook nog Vantornout, Simunek, Bina en Chainel

Halfweg koers ging Albert zich met het wedstrijdverloop bemoeien. De wereldkampioen demarreerde met snee uit de achtervolgende groep. Stybar pikte snel aan, Nys deed hetzelfde, maar dat kostte meer moeite. De rest moest eraf. Door een valpartij van Nys raakten de Belgische kampioen en Stybar het spoor van Albert bijster, de wereldkampioen duwde door en sloot aan bij de kopgroep.

PAUWELS INDRUKWEKKEND RICHTING EERSTE ZEGE VAN SEIZOEN

Pauwels was niet onder de indruk door het aansluiten van de regenboogtrui en duwde gewoon het gaspedaal nog eens diep in. Zo kwam hij met een kleine voorsprong op Albert over de meet na de zevende ronde. Aernouts en De Knegt waren al verder teruggezakt, een groep met Stybar en Nys volgde nog dieper in het veld.

Zo werd de finale een knap duel tussen Pauwels en Albert. Pauwels beleefde duidelijk een hoogdag en vergrootte zijn voorsprong stelselmatig. Hij reed naar zijn eerste zege van het seizoen en zette met zijn overwinning een grote stap in zijn carrière. Voor het eerst in zijn verdienstelijke seizoen trad Pauwels uit de schaduw van het trio Albert-Nys-Stybar.

Albert werd tweede, Nys na een knappe slotronde nog derde. Stybar moest vrede nemen met de zesde plaats en ziet Albert alleen leider worden in het Wereldbeker-klassement. Voor Zolder deelden ze de leidersplaats nog, nu volgt de Tsjech op 20 punten.

PAUWELS: 'LEEK MIJN LANGSTE CROSS OOIT'

"Toen Albert bij ons kopgroepje aansloot panikeerde ik niet", sprak Pauwels achteraf. "Op de technische stukken bleef ik aan kop sleuren en zo ben ik weer weggereden. Ik ben altijd goed in Zolder en dat was vandaag niet anders. Het was echt mijn dag. Als ik Stybar kan helpen, zal ik dat niet laten, maar vandaag greep ik mijn eigen kans."

"Toch was het ook voor mij afzien, ik denk dat dit mijn langste cross ooit was. Als ik rijd zoals vandaag, heb ik ook mijn kans op het WK", besloot Pauwels.

Niels Albert leek tijdlang het gaatje op Pauwels te kunnen dichten, maar schoot uiteindelijk toch tekort. "Ik heb nauwelijks het achterwiel van Pauwels gezien", vertelde hij aan Sporza. "Toen ik kwam aansluiten, trok hij meteen weer in de aanval. Ik had toen even tijd nodig om te recupereren. Pauwels is een wisselvallige renner, maar als hij goed is, is hij een erg gevaarlijke klant."

Albert wint wel niet, maar toch had hij reden tot lachen: "Ik heb nog een goede zaak gedaan in de Wereldbekerstand. Stybar is momenteel conditioneel iets minder, en daar profiteer ik optimaal van."

Sven Nys kon na zijn valpartijen niet meer meedoen voor winst. "Mijn eigen schuld. Bij mijn laatste schuiver bezeerde ik mijn rechterknie behoorlijk, en twee rondes later deed het écht veel pijn. Even had ik twijfels om vol door te zetten: morgen heb ik wél een klassement te verdedigen, in Diegem."

"Maar nadien ging het weer wat beter. Dankzij mijn prima conditie kon ik in de slotronde ondanks de pijn toch nog iets speciaals doen. Nu wordt het afwachten in welke richting het met mijn knie uitgaat. Dat wordt veel bewegen, om te vermijden dat het gewricht te stijf wordt."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong