Sport.be

Veldrijden

Nys mist eerste afspraak niet

10.05.2009 | cyclo-cross.info - Simon Lamon - Julien Gielen

Sven Nys hervatte de competitie met verve. De Belgische kampioen veldrijden versloeg in de Belgacom Benelux Kampioenschappen in Averbode medevluchter Thijs Al. Favoriet Julien Absalon werd derde.

Sven Nys in Averbode. (foto belga)

Sven Nys (Landbouwkrediet - Colnago) miste bij z'n debuut van het nieuwe seizoen zijn start niet. Onder het initiatief van de Vlaams-Brabander raakte in domein De Vijvers in Averbode al snel een elitegroepje weg met alle verwachte namen, met onder meer Julien Absalon, Roel Paulissen, Thijs Al, Gerben de Knegt en later ook de Belgen Nicolas Vermeulen en Jimmy Tielens.

Over halfkoers ging een trio veldrijders aan de haal, met Nys, de Knegt en Al. De Knegt kraakte na enkele rondes, de andere twee zetten door. Favoriet Julien Absalon probeerde nog op z'n eentje de kloof te dichten, maar faalde. Het kopduo trok samen richting streep, waar Nys het vlot haalde voor z'n Nederlandse metgezel.

"Een beter debuut kon niet", lachte Nys, meteen ook Benelux-kampioen, achteraf. "Vooraf had ik behoorlijk wat schrik. Mijn competitiedebuut, en dat op één van de warmste dagen van het jaar, dat zorgde voor zenuwen. Ik legde mezelf heel wat druk op voor deze wedstrijd, trainde extra hard. Ik wilde presteren. Maar winnen is nog iets anders."

"De zandstroken bleken cruciaal, daar maakten we het verschil. Toen ik en Thijs voorop geraakten, hadden we alles onder controle. Met ons tweetjes konden we goed samenwerken, en de rest afhouden. Al had ik schrik dat iemand als Absalon in de laatste twee rondes nog zou aansluiten. Thijs was mijn evenknie, maar in de laatste ronde wist ik me net iets explosiever."

"Dit is een mooie opstap naar de rest van het mtb-seizoen. Ik krijg opnieuw behoorlijk wat UCI-punten in de mand. Vandaag leek het parcours wat op dat van een veldrit. En er was een massa volk van de partij (zo'n 7000 toeschouwers, red). Hopelijk maken we van het mountainbiken al net zo'n populaire sporttak als het veldrijden."

Julien Absalon mocht mee het podium op, Nicolas Vermeulen en Jimmy Tielens werden knap vierde en vijfde. Gerben de Knegt eindigde als zesde, voor Belgisch kampioen Roel Paulissen. Ook enkele andere veldrijders deden het behoorlijk: Zdenek Stybar maakte er een lange inhaalrace van en werd elfde. Sven Vanthourenhout was 15e, Jan Verstraeten 20e en Tom Meeusen 21e.

Ook in de jeugdreeksen blonken renners met veldritervaring uit: Sanne Cant won bij de vrouwen voor de Nederlandse Sanne van Paassen, Ruben Scheire was de beste junior voor Michiel van der Heijden en Matthias Bossuyt, en Laurens Sweeck was primus bij de nieuwelingen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker U23 Tom Pidcock
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker JUNIOR Loris Rouiller
VELDRIJDEN Telenet UCI World Cup Namur - Wereldbeker DAMES E Evie Richards
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker ELITE Mathieu Van der Poel
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker DAMES E Katarina Nash
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker U23 Joris Nieuwenhuis
VELDRIJDEN Namen - Soudal Classics - UCI Wereldbeker JUNIOR Thomas Pidcock
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige ELITE Wout Van Aert
VELDRIJDEN Spa-Francorchamps - Hansgrohe Superprestige DAMES E Thalita De Jong