Sport.be

Veldrijden

Niemand bestand tegen techniek van Tom Meeusen

01.11.2007 | Erik Duchateau

Tom Meeusen, eerder dit seizoen al primus in Essen, Neerpelt en Ruddervoorde kwam, zag en overwon op de Koppenberg. In de tweede van de zes af te leggen ronden begon hij aan zijn solo die door niemand meer te stuiten was.

Of het overwicht van de Kempenaar ook zo groot zou geweest zijn als Quentin Bertholet en Thijs van Amerongen niet gevallen waren in de eerste ronde zullen we nooit weten. Feit is dat de twee ver uit de achtergrond moesten terugkomen en toch nog tweede en derde werden.

Lukas Kloucek was in de eerste ronde de enige die het tempo van Meeusen kon volgen. Maar ook niet langer dan dat. De Tsjech zakte later nog weg naar de tiende plaats in de uitslag.

"Toch was Kloucek allicht sterker dan ik", aldus de overgelukkige winnaar achteraf. "Maar omdat ik technisch zo veel beter was, reed ik zo van hem weg. Ook in de afdaling kon ik lekker tekeergaan. Vandaar dat ik niemand meer gezien heb. Het bewijs van een superconditie. Het bewijs dat ik ook lastige crossen aankan. Dat ik deze leidersplaats in de GvA-trofee met hand en tand zal verdedigen, ligt voor de hand. De helft van de wedstrijden wordt in mijn streek gereden. Zondag in het Europese kampioenschap verwacht ik op het supersnelle parcours van Hittnau niet meer dan een plaats bij de eerste vijf."

Even gelukkig als zijn ploegmakker was Quentin Bertholet. Na zijn val in de eerste ronde was hij na twee lastige omlopen al opgeklommen naar de derde plaats. Daarna ging hij nog Maxim Debusschere voorbij om puik tweede te worden. "Mijn beste uitslag van het seizoen", aldus de Waal. "Een revanche voor mijn tegenslag van zondag. Toen was ik in Zonhoven een van de besten in een kopgroep van zes maar een val in de slotronde was er de oorzaak van dat ik pas zesde werd. Ook hier kwam ik dus ten val. Maar toen we de eerste keer boven kwamen op de Koppenberg was ik al opgeklommen naar een plaats bij de eerste tien. Daarna reed ik een goede afdaling en kon ik volhouden tot de streep. Jammer van die val want ik denk niet dat Meeusen anders van me weggereden was."

Thijs van Amerongen was de andere pechvogel. "Als voorlaatste van de zestig deelnemers moest ik er na een val aan beginnen", aldus de Hollandse kampioen. "Na twee ronden zat ik al in vijfde positie. Toen moest ik even inhouden omdat ik dreigde over mijn toeren te gaan. Daarna kon ik de eindspurt richting derde plaats inzetten. Ik vraag me af wat het zonder die val zou geworden zijn."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer